Mensen en dieren dienen geregeld voedsel tot zich te nemen om er energie en bouwstoffen voor het lichaam uit te halen. De aanleiding is meestal een gevoel van honger. Zieke mensen, die geen voedsel kunnen innemen via de mond, worden vaak gevoed door middel van een sonde.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen tijdelijk of periodiek vasten, bijvoorbeeld om af te vallen, omdat ze denken dat het gezond is of vanwege hun religie. Ze eten en/of drinken dan niet, veel minder of anders. Wat doet vasten met je lichaam?
Sommigen walgen al bij het zien van een oester, anderen krijgen er maar niet genoeg van. Maar zijn oesters gezond? En hoe weet je of een oester vers is, zodat je niet ziek wordt nadien?
In heel wat populaire diëten en in tal van publicaties wordt afgeraden om na de maaltijd of samen met andere voedingsmiddelen fruit te eten. Fruit moet je op een nuchtere maag eten, zo luidt het dan. En liever niet na 14 uur. Maar wat klopt daar eigenlijk van?
Zodra de bladeren aan de bomen verkleuren, gaan de noten rijpen. Kastanjes, okkernoten en hazelnoten zijn de toppers van bij ons. Het zijn stuk voor stuk energieboosters met heel veel gezonde eigenschappen.
Is het gezond om tussen de maaltijden door snacks te eten? En wat eet je dan best? Diëtist Sanne Mouha (UZA) wijt er een hoofdstuk aan in haar boek ‘Alles wat je moet weten over eten’.
Hoewel het klassieke ontbijt met brood nog steeds een vooraanstaande plaats inneemt, groeit ook in België de belangstelling voor ontbijtgranen of cereals. Wat is de gezondste keuze?
We eten vaker olijven en we gebruiken ook steeds meer olijfolie in de keuken. De vrucht heeft de reputatie om zeer gezond te zijn. Maar klopt dat ook? En is er een verschil tussen groene en zwarte olijven?
Van alle dierlijke producten hebben het meest uitgebalanceerde gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Wat doen kwarteleitjes dan precies voor onze gezondheid? En wat is het verschil met kippeneieren?
Sommige oliën verdragen hitte goed, terwijl andere zouden verbranden bij diezelfde temperatuur. Welke olie gebruik je best wanneer, rekening houdende met het rookpunt van de olie?
Het lijkt misschien de snelle weg naar een slanke lijn, maar het overslaan van maaltijden, werkt veeleer in je nadeel. Binnen vier tot zes uur na je laatste voedselinname beginnen je hersenen het tekort aan brandstof te ervaren en bovendien kan het net je basisstofwisseling vertragen.
Ben je in de mogelijkheid om 's middags warm te eten? Dan doe je dat beter. Liever een croque-monsieur, een omelet of een panini dus dan broodje met ham en kaas. Waarom is dat?
Op internet staan veel berichten over de vermeende gezonde effecten van een glas citroenwater ’s ochtends vroeg, zeker op een nuchtere maag. Maar is dat echt wel zo goed voor je lichaam?
Een heerlijke moussaka waar je zonder schuldgevoel kan van smullen. Het recept vraagt iets meer werk, maar je kunt de aubergines al vooraf grillen, dan ben je sneller klaar.
We kunnen allemaal van tijd tot tijd wel genieten van frietjes, en dan nog liefst met een lepel mayonaise. Dat is natuurlijk wel een ferme caloriebom. Wist je dat er heel wat lijnvriendelijke alternatieven voor mayonaise bestaan? Je kan ze ook gebruiken als dressing bij zomerse slaatjes.
Het etiket op een fles wijn bevat veel informatie over de kwaliteit en het karakter van de wijn. Als je leert hoe je het etiket moet ontcijferen, kan je de juiste keuze maken bij het kopen of proeven van een wijn.
Iedereen weet dat tabaksrook, look en koffie een onaangename of zelfs slecht ruikende adem kunnen veroorzaken, maar er zijn nog een aantal andere boosdoeners.
Bloedingen, ontstekingen, slechte adem... Tandvleesproblemen neemt men vaak niet ernstig genoeg. Door zorg te dragen voor je tandvlees draag je echter zorg voor je gezondheid in het algemeen.
Nu het schooljaar weer start, is het een uitgelezen kans om dat ochtendritueel wat bij te sturen en eventuele nieuwe gewoontes aan te nemen. Tijd nemen voor een evenwichtig en gezond ontbijt bijvoorbeeld. We geven je graag 10 goede redenen waarom.
Zo'n 20 procent van alle mensen heeft geregeld last van maagklachten na het eten, pijn in de bovenbuik bijvoorbeeld, of een opgeblazen gevoel. Leuvense onderzoekers hebben nu ontdekt dat in veel gevallen de oorzaak ligt bij een ontsteking in het begin van de dunne darm.
Komijn wordt al duizenden jaren gewaardeerd als specerij en als geneesmiddel. Het wordt gebruikt in onder andere kerrie, chili en kip tandoori. Volgens de traditionele geneeskunde bevordert het zaad de spijsvertering, maar komijn heeft nog andere deugden.
Winden laten is een heel normaal proces in het lichaam waarbij overtollige lucht/gas via de anus uit het maag-darmkanaal ontsnapt. Maar het kan wel heel vervelend zijn. Het is echter beter winden te laten dan ze in te houden, want de gassen kunnen uitstulpingen van de darmwand veroorzaken.
Smoothiebowls zijn enorm populair en zorgen voor mooie plaatjes op social media. Maar wat is een smoothiebowl precies en hoe maak je zelf zo'n tropisch ogend kunstwerkje?
Het vraagt wat inspanning en handigheid om ‘de kaviaar van de Noordzee’ hapklaar te maken, maar eens je het pellen onder de knie (of handen) hebt, is het een fluitje van een cent.