Pannenkoeken, muffins en popcorn: Gezonde tussendoortjes voor mama en peuter
dossier
In zijn nieuwe boek Het Recept presenteert dokter Servaas Bingé zijn doktersadvies wat voeding betreft, om zo de meest gezonde en meest energieke versie van jezelf te worden. Wij spotten onder andere deze drie recepten. Superlekker als tussendoortje of dessert, lief voor je lijf en bovendien vallen ze ook sowieso bij je kinderen in de smaak.
Guilt-free popcorn
Ingrediënten
50 ml kokosolie, 80 g mais, 5 ml olijfolie, 50 g fijngehakte peterselie (of basilicum) of beide, 30 g geraspte Parmezaanse kaas, 3 g zeezout
Bereidingswijze
» Verwarm de kokosolie op een middelmatig vuur.
» Doe de ‘aanbaktest’ met 4 maiskorrels. Na 4-6 minuten zouden ze gepoft moeten zijn.
» Voeg de andere maiskorrels toe, dek de pot af en laat gedurende 2-5 minuten de andere mais poffen. Schud de pot regelmatig.
» Als alles gepoft is, haal de pot van het vuur en open de pot. Zo zal de popcorn wat uitdrogen.
» Meng de popcorn met een mengsel van de olijfolie, de kruiden, de kaas en het zout.
» Popcorn bewaar je het best, als het afgekoeld is, in een luchtdichte pot.
Popeye muffins
Ingrediënten (Voor 6 porties / 1 portie = 2 muffinquiches)
3 grote eieren, 100 g cottagecheese, 50 g magere feta, 60 g verse gehakte spinazie (het best heel fijn hakken), 30 g fijngehakte rode paprika, 30 g fijngehakte ui, 3-4 druppels hetepepersaus, 1 g knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook, fijngehakt), 1 snuifje zeezout, 1 snuifje zwarte peper
Bereidingswijze
» Bekleed een muffinvorm met bakvormpjes van folie. Spuit in met bakspray.
» Klop de eieren los en meng met cottagecheese, feta, spinazie, paprika, gesnipperde ui, hetepepersaus, knoflook, zeezout en peper. Goed mengen. Het mengsel kan heel dun worden en naar beneden zakken. Maar dit komt goed bij het bakken!
» Giet gelijkmatig in 12 muffinvormpjes. Bak op 220 °C gedurende 20 minuten of tot een mes in het midden een schone buitenkant heeft.
De muffins kunnen worden ingevroren en opnieuw opgewarmd in de magnetron, indien gewenst.
Je kan dit met elke groente doen.
Proteïne pannenkoeken
Ingrediënten
2 eieren, 75 g lichte ricotta, 50 g vanille-eiwitpoeder, wei of veganistisch, 2 g bakpoeder, snuifje zeezout, 2 g vanille-extract en/of ahornextract
Bereidingswijze
» Klop de eieren en ricotta samen tot een gladde massa. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot een gladde massa.
» Verhit een bakplaat of braadpan en bestrijk het oppervlak met kokosolie. Laat 2 eetlepels beslag op de bakplaat vallen om kleine pannenkoekjes te maken.
» Draai de pannenkoeken om als de belletjes aan het oppervlak van de pannenkoek gebroken zijn en blijven. Bak de pannenkoeken aan de andere kant.
Dit recept kan verdubbeld worden, want deze pannenkoeken zijn goed houdbaar in de koelkast. Voeg blauwe bessen toe als topping en werk eventueel af met wat pure ahornsiroop.
Bron: Het Recept van Dr. Servaas Bingé. Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.dokterservaas.be.