Salade van rode biet en paling

123-h-rodebiet-paling-loic-11-20.jpg

nieuws

Rode biet met gerookte paling, dat klinkt als een gezonde combi!
En het is dan ook ook nog eens heel lekker. 

Ingrediënten
1 bussel rode biet
rodewijnazijn
1 el ongeraffineerde rietsuiker
1 takje tijm
laurierblad
1 knoflookteen, gekneusd
1 sjalot, grofgesneden
zwartepeperbolletjes
1 steranijs
zout
1 vanillestokje
50 ml druivenpitolie
balsamicoazijn
dikke bol buffelmozzarella
gerookte paling
rucola
Griekse basilicum
peper

Bereiding
Bieten
- Borstel de bieten schoon en kook ze even in een bodem water, zo'n 3 à 4 minuten.
- Haal ze daarna uit het water. Het blancheren zorgt ervoor dat de bietensmaak minder aards is.
Kookbouillon
- Maak ondertussen de bouillon voor de bieten door een kookpan tot twee derden te vullen met water. Voeg de aromaten toe: een flinke scheut rodewijnazijn, de ongeraffineerde rietsuiker, tijm, laurier, knoflook, sjalot, enkele zwartepeperbolletjes, de steranijs en een snuf zout.
- Kook de geblancheerde bieten in de bouillon gedurende een twintigtal minuten of tot je er vlot met een dus mes doorheen kunt.
Vanilleolie
- Haal de zaadjes uit het vanillestokje en meng in de druivenpitolie. Bewaar het vanillestokje daarna in je pot zelfgemaakte vanillesuiker.
- Deze simpele doch absurd aromatische vanilleolie kun je gebruiken voor vinaigrettes of zelfs in patisserie of gebakjes.
Dressing
- Neem een klein beetje bouillon van de biet en laat inkoken in een steelpan tot de bouillon lichtgebonden is. 
- Breng op smaak met een heel klein beetje balsamicoazijn.
Bieten
- Pel de gekookte bieten onder koud stromend water, bevochtig de snijplank rijkelijk met water en snijd de bieten in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. 
- Breng de plakjes op smaak met peper en de ingekookte bouillon.
Dresseren
- Scheur de boffelmozzarella en schik over de afgekoelde bieten. 
- Doe er stukjes gerookte paling bij en wat rucola.
- Werk af met de vanilleolie, blaadjes Griekse basilicum, nog wat ingekookte bouillon/dressing en een flinke snuf peper.

Een recept uit het boek 'Loïc, zot van koken' - Uitgegeven door Lannoo (www.lannoo.com)

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram