- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierOnverklaarbare, aanhoudende buikpijn bij kind: mesenteriale adenolymfitis?
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierMazelen in opmars in België: ben jij gevaccineerd?
- dossierMijn kind heeft alcohol gedronken: wat moet ik doen?
Kinderen met koorts: welke pijnstiller geniet de voorkeur?
nieuws
Bij kinderen met koorts is paracetamol, bij voorkeur oraal, de eerste keuze. Dat zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie op basis van enkele recente studies.
Acetylsalicylzuur (aspirine) wordt bij kinderen met koorts afgeraden gezien het mogelijk verhoogd risico van Reye-syndroom.
Bij kinderen met koorts wordt vaak ibuprofen, een niet-steroïdaal anti-inflammatoir middel (NSAID), gebruikt. Vloeibare vormen van ibuprofen voor gebruik bij kinderen (siroop en oplossing zonder suiker aan 100 mg ibuprofen per 5 ml) zijn beschikbaar, en zijn in België te verkrijgen zonder voorschrift.
Ibuprofen is even doeltreffend als of misschien zelfs iets doeltreffender dan paracetamol, maar het risico van ongewenste effecten is groter.
Aan therapeutische doses veroorzaakt paracetamol weinig ongewenste effecten. Bij acute overdosering is er wel een belangrijk risico van levertoxiciteit, bij kinderen te vrezen vanaf een eenmalige inname van 150 mg/kg. Er dient vermeld dat levertoxiciteit ook is gerapporteerd bij kinderen die herhaaldelijk hoge doses hadden gekregen; in de meeste van die gevallen was aan het kind meer dan 150 mg/kg per dag toegediend.
Daarom is het belangrijk de correcte dosis paracetamol te gebruiken. Deze bedraagt 10 à 15 mg/kg, tot 4 maal per dag, met minstens 4 uur tussen twee toedieningen; maximum 60 mg/kg per dag, maar zeker niet meer dan de volwassen maximale dosis (4 g per dag).
De orale toedieningsweg is, gezien de betere, snellere en meer voorspelbare resorptie, te verkiezen boven de rectale toedieningsweg.
Ibuprofen kan, ook aan de klassiek gebruikte doses maagproblemen en overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Er is ook risico van nieraantasting. Het risico van nierinsufficiëntie is het grootst bij kinderen met dehydratie (let op bij diarree), en bij gebruik van hoge doses. Vooral bij kinderen met dehydratie zijn met ibuprofen nierproblemen gerapporteerd. Ibuprofen wordt daarom afgeraden bij kinderen met dehydratie of met diarree, en bij kinderen met nierinsufficiëntie. Ook wordt ibuprofen afgeraden bij kinderen met varicella.
Indien toch ibuprofen gebruikt wordt, moet alleszins de dosis gerespecteerd worden: 7 mg tot maximum 10 mg ibuprofen per kg lichaamsgewicht per gift, maximum drie keer per dag. Ibuprofen niet langer dan gedurende 24 uur gebruiken zonder advies van een arts.
Sommigen stellen voor om afwisselend ibuprofen en paracetamol toe te dienen, maar er is geen bewijs dat dit zinvoller is dan behandeling met één enkel koortswerend middel, en er zijn geen gegevens over de veiligheid van deze aanpak.
Lees ook: Wanneer spreken we van koorts en hoe wordt koorts behandeld?
Lees ook: Koorts meten: hoe en waar?