Fietszadel: kunststof of leer?
nieuws
Zadels worden van leer of van kunststof gemaakt. Beide materialen hebben voor- en nadelen.
Een lederen zadel vormt zich na een inrijperiode naar het zitvlak, en wordt meestal als zeer comfortabel ervaren. Leer ademt en absorbeert vocht(transpiratie) ook zeer goed. Veel fietsliefhebbers zweren dan ook bij een klassiek (hard) lederen zadel. Nadeel is de lange inrijtijd (100 à 150 km), het onderhoud, en het feit dat het niet tegen water kan.
Een kunststof zadel is goedkoop en minder gevoelig voor vocht, maar biedt een matig zitcomfort en scheurt snel. Bovendien absorbeert het weinig vocht waardoor het op lange ritten erg broeierig kan worden. Een kunststof frame met een leren overtrek is dan een betere keus. Meestal zijn deze zadels voorzien van een tussenlaag van schuimrubber of gel.
Gelzadels zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Ze voelen comfortabel zacht aan en de gel neemt tijdens het fietsen de vorm van het zitvlak aan waardoor een betere zitdrukverdeling ontstaat. Mogelijke nadelen zijn dat ze bij warm weerkunnen broeien en dat ze dikwijls te zacht zijn.
Bij modernere uitvoeringen wordt de gel daarom alleen aangebracht op de strategische plaatsen: bij tourfietsen op de plaatsen waar de zitbeenderen rusten, sportievere zadels hebben alleen gel ter hoogte van de edele delen.