53 procent van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin

nieuws 53% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin (in tonnetjes en open lucht), zo blijkt uit het Milieu- en natuurrapport Vlaanderen 2006 (Mira-T). 21% is afkomstig van verwarming van gebouwen, 7% van industriële afvalverbranding en 16% van de ijzer- en staalindustrie. Het wegtransport is met 0,4% nauwelijks verantwoordelijk voor dioxine-uitstoot, Slechts 0,2% van de totale dioxine-uitstoot wordt nog veroorzaakt door huisvuilverbranding. Crematoria die vaak met de vinger worden gewezen, zijn nauweleijks verantwoordelijk voor 0,02% van de dioxine-uitstoot.
Terwijl het aandeel van de industriële bronnen afneemt, blijft het relatieve aandeel van de dioxine-uitstoot door de bevolking toenemen. Er is een beangstigend hoge dioxine-uitstoot bij het
verbranden in de open lucht van allerhande hout- en plasticafval (waaronder pvc-flessen). Maar ook de verbranding van 'onschuldig' tuinafval zoals snoeihout en bladeren zorgt voor aanzienlijke concentraties dioxines, stof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Zo tonen metingen van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) aan dat de dioxine-emissie bij verbranding van afval in de open lucht de wettelijke normen voor huisvuilverbrandingsinstallaties tot vijfduizend keer overschrijdt. Vele kleine vuurtjes in de open lucht maken met andere woorden één groot schadelijk vuur en zijn absoluut niet zo onschuldig als ze lijken.
Telkens als we zelf afval verbranden in de open lucht, komen een pak schadelijke stoffen vrij, die tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Vooral dioxines, PAK's en fijn stof vormen een reëel gevaar.
De dioxines nemen we hoofdzakelijk op via onze voeding. Door hun vetoplosbaarheid vinden we ze vooral in vetrijke dierlijke producten zoals vis, melk en andere zuivelproducten.
Ze stapelen zich op in lichaamsvetten waardoor hun dosis stijgt naarmate we ouder worden. Dioxine is waarschijnlijk een van de krachtigste en gevaarlijkste kankerverwekkers die in verschillende weefsels tumoren kan veroorzaken. Ook wordt de groei en ontwikkeling van kinderen er ernstig door verstoord. Bovendien versterken dioxines en andere kankerverwekkende stoffen elkaar wederzijds.
Ook PAK's mogen niet worden onderschat. Ze kunnen niet alleen kankers in het spijsverteringsstelsel en in de longen veroorzaken, maar ook voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen. Daarnaast beïnvloeden ze de lichaamsweerstand en geven ze aanleiding tot hart- en vaatziekten.
De gezondheidseffecten van fijn stof treden zowel op bij een korte blootstelling aan hoge concentraties als bij een langdurige blootstelling aan lage concentraties. Bij korte periodes van luchtvervuiling worden bestaande gezondheidsproblemen, zoals luchtwegeninfecties en astma, erger. Op lange termijn kan blootstelling aan fijn stof leiden tot een vermindering van de longfunctie, een toename van chronische luchtwegenaandoeningen en een verminderde levensverwachting van een tot drie jaar. Bovendien zijn aan de stofdeeltjes veelal kankerverwekkende
stoffen verbonden. Het zijn precies al die kleine, onschuldige vuurtjes die onze gezondheid ernstig in gevaar brengen.
In Vlaanderen is het verbranden van afval, inclusief tuinafval, in de open lucht streng verboden. Plantaardige afvalstoffen van tuinen mogen verbrand worden, maar dan moet het wel gebeuren op meer dan honderd meter afstand van boomgaarden, bossen, huizen, hagen, ... In woonzones is afval verbranden helemaal niet toegelaten.

Lees ook: Wonen & gezondheid (9/14): Huishoudelijk afval


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram