- dossierWaarom is de was binnen drogen ongezond?
- dossierRouwen bij levend verlies
- boeken/interviewsRouwexpert Manu Keirse: ‘Je moet verlies niet verwérken, maar eerder overleven.’
- dossierRouwverwerking kind: wat kan je doen?
- dossierWelke (huishoudelijke) activiteiten tellen als matige lichaamsbeweging?
Fijn stof doodt 630 Vlamingen per jaar
nieuws
Fijn stof doodt elk jaar 630 Vlamingen. Bovendien daalt de levensverwachting van de gemiddelde Belg door de luchtverontreiniging met dertien maanden. Daarmee staat België op de eerste plaats in Europa. Dat hebben wetenschappers aan de K.U.Leuven berekend.
Gemiddeld sterven in Vlaanderen 140 mensen per dag. Op dagen waarop er veel stofdeeltjes in de lucht hangen, zijn dat er 153 ofwel zes procent meer, aldus de onderzoekers Nawrot en Nemery. Zij berekenden dat Vlaanderen 630 onmiddellijke doden per jaar telt als de luchtverontreiniging boven een gemiddelde van twintig microgram per kubieke meter uitkomt. Het gaat dan zowel om ademhalingsproblemen als om hart- en vaatproblemen.
De hotspots van de vervuiling in Europa zijn de Benelux, het Roergebied, de Povlakte in Italië en enkele streken in Zuid-Polen en Slovakije. Dat blijkt uit cijfers van het 'Clean air for Europe-programma' (CAFE). In dat rapport wordt berekend hoeveel maanden levensverkorting kan worden toegeschreven aan luchtverontreiniging. Voor heel Europa was dat in 2000 gemiddeld acht maanden. België was een negatieve uitschieter, met 13,2 maanden. De grote vervuilers zijn volgens Nemery niet enkel de industrie of de landbouw. Ook het verkeer draagt een grote verantwoordelijkheid. Bijna een derde van de uitstoot van fijn stof komt van auto's en vrachtwagens.
Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) geeft de goede raad om in het spitsuur weg te blijven uit de tunnels. Als dat niet mogelijk is, moeten autobestuurders hun ventilatiesysteem in de tunnels afzetten.
Volgens een andere studie zouden er in ons land elk jaar minstens 6.700 mensen door luchtvervuiling sterven. Het aantal gevallen van trombose vervijfvoudigt erdoor. Dat blijkt uit een extrapolatie van een Italiaanse studie die zopas gepubliceerd werd in de Archives of Internal Medicine (12 mei 2008). De wetenschappers bestudeerden het verband tussen het risico op diepe veneuze trombose (DVT) en de blootstelling aan fijne stofdeeltjes (PM10). Ze voerden hun onderzoek uit in het Noord-Italiaanse Lombardije, dat net als België een van de meest vervuilde streken van Europa is. De auteurs bestudeerden 870 patiënten die tussen 1995 en 2005 een DVT doormaakten. Ze vergeleken die met 1.210 controlepersonen, en berekenden de blootstelling aan fijne stofdeeltjes in het jaar voor de DVT en tijdens een vergelijkbare periode voor de testpersonen. Het risico op DVT nam met 70 pct toe telkens als de PM10 per kubieke meter lucht met 10 Ág stijgt. Inwoners van Vlaanderen en Brussel, waar het gemiddelde PM10-gehalte rond 40 schommelt, lopen dus vier tot vijf keer meer risico op DVT dan in gezonde regio's.
De link tussen DVT en PM10 is minder uitgesproken bij vrouwen dan bij mannen. De onderzoekers stelden geen significant verband vast bij vrouwen die hormonen innemen (contraceptie of substitutietherapie).