Voor jou gelezen op De Standaard

Elke drie dagen duiken valse voorschriften op

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
123_av_medicatie_voorschrift_dokter_2019.jpg

nieuws

In één jaar tijd zijn 107 vervalste voorschriften voor medicijnen opgedoken. En dat zijn alleen nog maar diegene die gemeld worden.

‘De voorschriften zijn meestal vervalst met behulp van een gestolen voorschriftboekje van een arts, of nadat het briefje met de hand of de computer aangepast is’, zegt Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), dat de cijfers bekendmaakte.

33 geneesheren meldden vorig jaar dat hun voorschriftenboekje werd gestolen, bij nog eens 45 artsen ging iemand aan de haal met hun officiële stempel.

‘Met de vervalste voorschriften werd vooral geprobeerd om pijnstillers, slaapmiddelen of psycho­stimulerende middelen te kopen’, zegt Eeckhout. ‘Bij die laatste gaat het bijvoorbeeld om methylfenidaat, dat gebruikt wordt voor de behandeling van ADHD, maar dus ook voor meer concentratie kan zorgen. Mensen die op die manier slaapmiddelen proberen te kopen, doen dat bijvoorbeeld vaak omdat de arts wil afbouwen en zij daar niet akkoord mee gaan. Of omdat er een zekere gêne is om de vraag te stellen aan hun arts.’

Boetes

Uiteraard staan er boetes op het vervalsen van voorschriften. Zo kreeg een 33-jarige man uit Genk vorig jaar nog een celstraf van vier maanden met uitstel en een boete van 300 euro omdat hij met een vervalst voorschrift het kalmeringsmiddel Xanax wou kopen. Hij probeerde dat met een doktersvoorschrift voor iemand anders dat hij bij de huisarts stal, en waarop hij de klever van zijn mutualiteit plakte. Maar in de apotheek werd dat bedrog opgemerkt.

In principe moet het vanaf volgend jaar wel moeilijker worden om nog voorschriften te vervalsen. Vanaf 1 januari is het elektronisch voorschrift verplicht. Enkel in specifieke gevallen, zoals bij artsen ouder dan 64 jaar of tijdens huisbezoeken, kan een voorschrift nog op de klassieke manier opgemaakt worden. ‘Anders wordt het een digitale versie waar de apotheker rechtstreeks toegang tot heeft’, zegt Eeckhout. ‘Het briefje dat patiënten dan nog mee naar huis krijgen, is niet langer het echte voorschrift.’

De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram