MyHealthViewer: mobiele toegang tot je gezondheidsgegevens

123h-health-file-online-gez-doss-01-19.jpg

nieuws

Welke vaccinaties heb je al gekregen, welke medicatie moet je nemen, wat zijn de groeicurves van je baby, wat is het resultaat van je laatste deelname aan een van de bevolkingsonderzoeken? Dit soort gezondheidsgegevens kan je snel, gebruiksvriendelijk en ook mobiel raadplegen via de online toepassing MyHealthViewer. 

MyHealthViewer geeft niet alleen een overzicht van je medisch dossier, je krijgt ook een zicht op welke zorgverleners je gegevens op welk moment gebruiken.

Toegang tot eigen gezondheidsgegevens

MyHealthViewer geeft de Vlaming toegang tot deze gegevens:

  • Vaccinatiegegevens: welke vaccins heb je gekregen en wanneer?
  • Medicatiegegevens: welke medicatie neem je, in welke dosis en wanneer moet je die medicatie nemen?
  • Een samenvatting van het medisch dossier, met o.a. informatie over risicofactoren en actuele problemen.
  • De data van geplande bevolkingsonderzoeken naar kanker, en de resultaten van voorbije onderzoeken.
  • Het dossier van Kind en Gezin over jouw baby, met o.a. de ontwikkelingscurves.
De nieuwe viewer hoeft niet meer gedownload en geïnstalleerd te worden, maar is eenvoudig via het web toegankelijk. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals via de app ‘itsme’. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk. 

Om MyHealthViewer te openen, volstaat het om te surfen naar www.myhealthviewer.be en zich aan te melden. 

Ook het federale webportaal www.mijngezondheid.belgie.be, dat de burger doorverwijst naar alle platformen die medische gegevens aanbieden, linkt door naar MyHealthViewer.

Mijngezondheid

Mijngezondheid is een online gezondheidsportaal, ook wel "Personal Health Viewer" genoemd. Via deze centrale toegangspoort krijgt je zicht op verschillende persoonlijke gegevens over je gezondheid en over gezondheid in het algemeen. Het gaat om onder andere om:

  • Medische informatie die zorgverleners (huisarts, artsen in het ziekenhuis, apotheker …) digitaal bewaren en delen;
  • Informatie van je ziekenfonds (bijv. over terugbetalingen) en van overheidsinstellingen (bijv. registratie van orgaandonatie);
  • Informatie over patiëntenverenigingen via de website van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en over de verschillende lotgenotenverenigingen die bestaan rond specifieke aandoeningen;

Via Mijngezondheid kan je ook de geneesmiddelenvoorschriften van je arts of tandarts digitaal bekijken en doorklikken naar de bijsluiters, op voorwaarde dat de arts of tandarts die elektronisch aflevert. 

Het opzet van Mijngezondheid is duidelijk: alle gezondheidsgegevens die beschikbaar zijn voor burgers maar verspreid zitten over verschillende bronnen en platformen, ontsluiten via één en dezelfde personal health viewer. Door in één dezelfde toegangspoort te voorzien, hoeven mensen niet langer zelf uit te zoeken waar welke informatie is opgeslagen. En dankzij de digitale toegang kunnen ze het recht om hun medische gegevens in te kijken veel eenvoudiger en sneller opnemen. Dit geeft mensen meer mogelijkheden om een actieve rol te spelen in de zorg en bijvoorbeeld hun therapietrouw te verbeteren, bewustere keuzes te maken inzake gezondheid en in dialoog te treden met zorgverleners over hun gezondheid en hun eventuele behandeling.

Bronnen:

https://www.zorg-en-gezondheid.be
https://www.mijngezondheid.belgie.be


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram