Groot onderzoek naar kankerverwekkende stoffen bij baby's
nieuws
Europese onderzoekers gaan op grote schaal het verband onderzoeken tussen jeugdkanker en de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Welke kankerverwekkende stoffen komen voor in het bloed van pasgeborenen en waar komen die vandaan? Veroorzaken ze schade aan cellen en kan dat op termijn tot kanker leiden? Welke relatie is er tussen de voeding die moeder tot zich neemt en zelfs de voeding die vader gebruikt en deze aangetroffen stoffen?
Door gebruik te maken van de gegevens van zo’n 300.000 moeder-kindparen in heel Europa, hoort het onderzoek tot de grootste in zijn soort. De Universiteit Maastricht is coördinator van dit project, waar 25 instituten uit zestien landen aan meedoen.
Het project NewGeneris (‘Newborns and Genotoxic Exposure Risks’) komt voort uit de observatie dat kinderen de laatste jaren een steeds grotere kans blijken te lopen op kanker, meestal leukemie, en chronische longaandoeningen. Genetisch kunnen ze zo snel niet zijn veranderd, dus het moet aan de omgeving liggen. NewGeneris heeft een looptijd van vijf jaar. In totaal zullen 300.000 moeder-kindparen worden onderzocht. De EU heeft er 13,6 miljoen euro voor uitgetrokken
NewGeneris kijkt naar één aspect, namelijk de kankerverwekkende stoffen die ongeboren vruchten via de navelstreng binnenkrijgen. Gekeken wordt naar navelstrengbloed en naar het eetpatroon van de moeder tijdens de zwangerschap. In Europa is een aantal grote databanken met gegevens over bijvoorbeeld voedingsgedrag van moeder gecombineerd met navelstrengbloed van haar kind. Dat navelstrengbloed is het goud in dit onderzoek, want daarin kun je met zogenaamde biomarkers de biologische, potentiëel kwaadaardige, processen vroeg opsporen en interpreteren.’
Opmerkelijk is dat bij dit onderzoek ook de blootstelling van vader aan schadelijke stoffen onderzocht wordt. Het is bekend dat chemicaliën de vorming van spermacellen beïnvloeden, maar welke gevolgen dat kan hebben voor het kind is niet bekend.