Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?
In dit artikel
Wat zijn de symptomen van mondkanker en kan je het voorkomen?
dossier
Men spreekt van mondkanker als je een kwaadaardig gezwel hebt in de mondholte. Dat gezwel zit bijvoorbeeld op de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte. Kanker in de mond komt niet zo vaak voor. Vanaf de leeftijd van 45 wordt de kans groter en het treft vaker mannen dan vrouwen.
Lees ook: Orale seks verhoogt risico op mond- en keelkanker
Oorzaken
De grootste risicofactoren bij mondkanker zijn tabak en alcohol. De combinatie van beide maakt je nog vatbaarder.
Verder is een slecht gebit een katalysator voor mondkanker: afgebroken tanden,
tandbederf, een kunstgebit dat niet goed zit of chronische mondinfecties zorgen voor irritatie in de mond en kunnen op termijn leiden tot mondkanker.
Ook het
Humane Papillomavirus (HPV) dat voornamelijk door seksueel contact wordt overgedragen, kan de ontwikkeling van mondkanker stimuleren. Voor zover bekend is, speelt genetische aanleg geen rol bij mondkanker.
Lees ook: Tandverlies is geen onvermijdelijk gevolg van ouder worden
Symptomen
De eerste symptomen van mondkanker zijn niet altijd als zodanig te herkennen. Er kan zich een zwelling of pijnlijke zweer vormen, of rode of witte plekken in de mond, symptomen die ook passen bij een mondontsteking of
schimmelinfectie.
Andere symptomen zijn mogelijks:
- wondjes in je mond die kunnen gaan bloeden
- loszittende tanden en kiezen
- pijn in je mond die kan uitstralen naar de kaak, hals en oren
- verkleuringen van je tandvlees, tong of mondslijmvlies
- een vieze geur in je mond
- moeite met praten en eten
- verkleuringen van je tandvlees, tong of mondslijmvlies
Sommige vroege symptomen kunnen opgespoord worden door de tandarts. Een regelmatige controle van je tanden is dus heel belangrijk.
Lees ook: Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?
Behandeling
Bij de behandeling van mondkanker houdt men rekening met het type en stadium van de kanker, en de algemene gezondheid van de patiënt. Een chirurgische ingreep om de tumor te verwijderen, is doorgaans de eerste stap. De operatie vult men eventueel aan met radiotherapie of een combinatie van
chemo- en radiotherapie.
Een operatie kan drastische gevolgen hebben als een groot deel van de mondholte weggenomen wordt. Vaak volgt dan ook een reconstructieoperatie om de mondholte te herstellen.
Lees ook: Hoe verzorg je je huid tijdens chemotherapie en radiotherapie?
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: april 2022
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.