Gerelateerde artikels
Cognitief begaafde kinderen: project TALENT
nieuws
Ondanks het feit dat er tientallen verschillende visies op en modellen van begaafdheid bestaan, lijkt er in de wetenschappelijke wereld toch enige eensgezindheid te gelden rond wat cognitieve begaafdheid precies inhoudt. Cognitief begaafde kinderen beschikken namelijk over een algemene mentale capaciteit die er voor zorgt dat zij, in vergelijking met leeftijdsgenoten, zeer goed kunnen:
- redeneren
- plannen
- problemen oplossen
- abstract denken
- complexe ideeën begrijpen
- snel leren en
- leren van ervaring
Met deze vaardigheden zijn cognitief begaafde kinderen bij uitstek in staat om de omgeving rondom hen heen te begrijpen, inzicht te verwerven en te ontdekken wat er gedaan moet worden in bepaalde situaties.
Project TALENT
Project TALENT bouwt voort op wetenschappelijk onderzoek en zet in op het gebruik van de bestaande structuren en kanalen binnen onderwijs en CLB om een maximum aantal belanghebbenden te bereiken.
Met Project TALENT probeert men beter zicht te krijgen op de ontwikkelings- en onderwijsnoden van cognitief begaafde kinderen. Het lijkt er immers op dat cognitief begaafde kinderen voor een deel dezelfde noden, behoeften en drijfveren hebben als gemiddeld begaafde kinderen, maar dat beide groepen op een aantal belangrijke punten ook grondig van elkaar verschillen. Hoe moet het onderwijs aan cognitief begaafde kinderen er dan precies uit zien? Hoe kunnen we begaafde kinderen ondersteunen in het waarmaken van hun potentieel en in het zich goed in hun vel voelen? Wat weten we vanuit de wetenschap al over wat werkt in de begeleiding van cognitief begaafde kinderen en jongeren met wie het minder goed gaat?
Project TALENT (TAiLoring EducatioN and care to Talents of youth) wordt gefinancierd door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (Strategisch Basisonderzoek). Het is een interuniversitaire project onder leiding van KU Leuven, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen, uitgewerkt in samenwerking met de onderwijskoepels, Prodia vzw, drie lerarenopleidingen (UCLL, Artevelde Hogeschool, Karel de Grote Hogeschool) en de oudervereniging Bekina.
Meer weten?