Van Afrika tot in Amerika: zo voeden mama's van over de hele wereld hun kinderen op

dossier Iedere ouder pakt de opvoeding van zijn of haar kinderen anders aan en per cultuur en land zijn er ook nog verschillen. Heb je inspiratie nodig? Dan kunnen deze mama's van over de hele wereld je wel wat ideetjes geven. Er komt geen handleiding bij je kind en er is dus ook geen ultieme manier om je kind op te voeden die garandeert dat het opgroeit tot een allesetende, empatische, onzelfzuchtige, lieve en keurig gemanierde koter. Doe het dus lekker op jouw manier!

Lili uit India

"In India geloven we dat co-sleepen leidt tot een hechtere band met het kind en dat je als ouder zo meer genegenheid en geduld ontwikkelt. Daarbij is dit ook nog eens belangrijk voor de onderlinge band tussen de ouders."

Sinna uit Finland

"Na negen maanden ouderschapsverlof krijgen we een toelage als je als ouder thuisblijft om voor het kind te zorgen. Ik ben een thuisblijfmoeder met twee kinderen en ik ben zo dankbaar dat ik de kans had om de eerste vijf jaar van hun leven met hen door te brengen."

Anne uit Oeganda

"Hier in Oeganda helpen de grootouders van de baby om het kindje in bad te doen. Zo verwelkomen ze de mama in de wereld van het moederschap."

Sarah uit Pakistan

"De eerste veertig dagen brengt een nieuwe moeder thuis bij haar ouders en met de baby door. Haar eigen moeder en familie helpen de nieuwe moeder met alles wat ze nodig heeft. Bovendien is het de gewoonte dat de nieuwbakken mama proteïnerijk eet zodat ze snel opknapt."

Melissa uit Canada

"In Canada hebben vrouwen twaalf maanden zwangerschapsverlof, maar dat kan ook verdeeld worden over beide ouders. Deze tijd heeft ervoor gezorgd dat ik een gezond slaappatroon kon ontwikkelen met mijn kind. Door een belastingvoordeel als ouder kunnen we bovendien elke maand geld opzij zetten voor de scholing van ons kind."

Amalita uit Argentinië

"Een dutje doen? Onze kinderen mogen zelf bepalen wanneer en hoe vaak zodra ze dat enigszins kunnen. Het is trouwens pas bedtijd wanneer de klok tien uur slaat."

Sarah uit Denemarken

"Veel mensen in Denemarken laten hun slapende kind in de kinderwagen buiten achter wanneer ze een winkel of een restaurant in gaan. Of ze laten hun baby slapen in de tuin. Zolang ze de baby maar kunnen zien en in de gaten kunnen houden."

Sasha uit Rusland

"Rusissche baby's doen hun dutjes buiten, zelfs in de winter (wel helemaal goed ingepakt natuurlijk). Een flinke dosis frisse lucht is goed voor hen. Ook geven we de baby al water wanneer hij of zij nog maar drie maanden oud is."

Shohista uit Oezbekistan

"Pasgeboren baby's gaan de eerste veertig dagen de deur niet uit. Tijdens deze periode komt er ook geen bezoek en mochten nieuwsgierige familieleden dit wel willen doen, dan mag dit alleen als het nog licht is buiten."

Xuan uit Vietnam

"In Vietnam nemen we de kinderen niet mee naar buiten tot ze drie maanden oud zijn. Nieuwe moeders wordt geadviseerd om zonlicht, de wind en zelfs de douche te vermijden. De eerste verjaardag van een kind is de belangrijkste. Dan bidden de ouders tot hun voorouders dat hun kindje gezegend en gezond mag opgroeien."

Elda uit Mexico

"Oorbellen schieten is heel normaal. Het wordt door de dokter bij de baby gedaan vlak na de geboorte, maar alleen als de ouders dat ook willen natuurlijk."

Christina uit Maleisië

"In Maleisië krijgen moeders twee maanden lang een hulp in huis. Er komen ook wat ouderwetse regels om de hoek kijken, zoals het feit dat ze het haar niet wassen voordat het kindje een maand oud is en dat nieuwe mama's niets koud eten of drinken."

Maiko uit Japan

"Hier wordt de babynaam pas bepaald tijdens de eerste twee weken na de geboorte. Daarna wordt de naam op een stukje papier geschreven en thuis onder een Shinta-altaar gelegd."

Judith uit Zweden

"In Zweden krijgen we 480 dagen ouderschapsverlof verdeeld over beide ouders. Tot je kind acht jaar oud is, heb je bovendien het recht om 75% te werken van wat je voorheen gewend was. Vaders zijn net zo betrokken als moeders en als je borstvoeding wilt geven, dan is dit volkomen normaal om dat in het openbaar te doen. Daarnaast leren we hier in Zweden baby's al vanaf zes maanden vis eten en kost het geen fortuin om je kind naar de dagopvang te brengen." Lees ook: Er zijn 8 soorten ouders en dit filmpje toont ze allemaal


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram