Pijnstillers voor marathon zijn gevaarlijk
nieuws
Atleten die voor een maraton of een andere duurinspanning pijnstillers nemen, lopen een sterk verhoogd risico op allerlei gevaarlijke bijwerkingen. Zo hebben ze vier tot tien keer meer kans op complicaties zoals een hartaanval, een maagbloeding of nierfalen. Dat blijkt uit een studie die Duitse onderzoekers hielden onder deelnemers aan de hele en halve marathon van Bonn in 2010. De resultaten verschenen in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open.
Iets meer dan de helft van de deelnemers (4.000 van de 7.000) vulde de vragenlijst in. Bijna de helft van die atleten slikte pijnstillers, hele-marathonlopers en vrouwen het vaakst. Van degenen die een pijnstiller namen, verklaarde 1 op 10 dat ze een pijnstiller namen voor de start en 1 op 5 dat ze ook op treaining pijnstillers slikten. De meesten slikten diclofenac, gevolgd door ibuprofen en aspirine. Dikwijls overschreden zij de aanbevolen advies.
De lopers die slikten, hadden tijdens de wedstrijd meer last van maag- en darmproblemen, spierkrampen en gewrichtspijn, en na de wedstrijd hartklachten dan niet-slikkers. Bloed in de urine (een symptoom van nierschade) kwam alleen bij slikkers voor. De klachten namen toe met de hoeveelheid pijnstillers die men slikte. Negen lopers die pijnstillers hadden genomen moesten opgenomen worden in een ziekenhuis voor nierfalen (3), een maagbloeding (4) en een hartaanval (2).
De onderzoekers vinden het alarmerend dat 93 procent van de ondervraagden aangaf nooit te zijn gewezen op het risico van pijnstillergebruik tijdens zware inspanning.