Belgische Federatie tegen Kanker over borstkanker
nieuws
De laatste tijd zijn er tal van berichten verschenen in de pers over borstkanker. Het in vraag stellen van het zelfonderzoek van de borsten naar aanleiding van een Chinese studie, twijfels over de doeltreffendheid van borstkankerscreening volgens een Deens onderzoek, verhoogd risico op borstkanker voor vrouwen in de menopauze die hormonen nemen…
Als reactie op die soms tegenstrijdige berichten, herhaalt de Belgische Federatie tegen kanker een aantal aanbevelingen in verband met de vroegtijdige opsporing van borstkanker.
Borstkanker treft gemiddeld een vrouw op de 12. Dat wil zeggen dat de overgrote meerderheid van de vrouwen nooit borstkanker zullen krijgen. Toch blijft borstkanker de vaakst voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, goed voor 2 500 overlijdens per jaar in België.
Systematische opsporing is de enige maatregel om in de huidige stand van de geneeskunde de kansen op genezing te verhogen.
- Voor alle vrouwen tussen 50 en 69 die geen bijzonder risico hebben op borstkanker, valt een tweejaarlijkse opsporingsmammografie aan te bevelen die beantwoordt aan de beste kwaliteitscriteria.
- Elke vrouw, ongeacht haar leeftijd (met inbegrip van de tussenperiode tussen 2 mammografieën), gaat best naar haar huisarts voor een diagnose wanneer ze een verandering in haar borsten vaststelt (groefje of terugtrekking, tepelverlies, eczeem, ). Een afwijking vaststellen kan enkel als ze regelmatig naar haar borsten kijkt en weet hoe ze er normaal uitzien.
- Voor risicovrouwen (meerdere gevallen van borstkanker in de familie, zelf ooit al borstkanker gehad ) zal de dokter van geval tot geval bepalen welk type van opsporingsonderzoek ze moet ondergaan, wat de frequentie ervan is en vanaf welke leeftijd dat moet gebeuren. Het spreekt voor zich dat deze vrouwen bij een afwijking in hun borsten ook hun arts moeten raadplegen.
- Thermografie en zelfpalpatie van de borsten wordt niet meer aanbevolen.