Preventief verwijderen van verstandskiezen af te raden
nieuws
Het preventief verwijderen van verstandskiezen om te voorkomen dat ze tegen de andere tanden duwen, kan scheefstand van de voorste tanden niet verbeteren of voorkomen. Daarnaast bestaat er onvoldoende bewijs dat het systematisch verwijderen van gezonde verstandskiezen meer voordelen biedt dan ze ongemoeid te laten en verder op te volgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Verstandskiezen of wijsheidstanden breken gewoonlijk door tussen 18 en 24 jaar. Als er tekenen zijn van aantasting, zoals ernstig tandbederf of herhaaldelijke ontstekingen van de omliggende weefsels, worden ze het best verwijderd.
Maar voor het preventief verwijderen van wijsheidstanden bestaan volgens het KCE geen wetenschappelijke argumenten. Voorstanders voeren aan dat het beter is de tanden te verwijderen op jonge leeftijd, omdat dergelijke ingreep op latere leeftijd complexer wordt. Andere argumenten zijn: voorkomen dat de kiezen tegen andere tanden ‘duwen’, andere verstandskiezen meteen mee verwijderen als er één zieke verstandskies moet worden getrokken, en algemeen, het feit dat verstandskiezen toch geen nut zouden hebben. Voor geen enkel van deze argumenten bestaan er goede wetenschappelijke bewijzen.
Bovendien is het laten trekken van verstandskiezen geen pretje. De ingreep veroorzaakt vaak pijn en zwelling. De meest voorkomende complicaties zijn infecties, beschadiging van de zenuw met een tijdelijk of blijvend doof gevoel aan de lip of tong als gevolg, of beschadiging van de aangrenzende tand. Er zijn ook een aantal meer zeldzame, maar wel ernstige complicaties mogelijk, zoals een breuk van de kaak.
Het KCE maakte een reportage over dit onderwerp die kan worden gedownload via : http://youtu.be/kaPuOcwffwc