Screening op borstkanker vanaf 40 jaar redt levens
nieuws
Twee nieuwe studies bij vrouwen in Groot-Brittannië en Nederland tonen aan dat screening op borstkanker best met tien jaar vervroegd wordt. Vandaag worden vrouwen vanaf 50 jaar uitgenodigd voor de tweejaarlijkse mammografie. Door tien jaar vroeger te starten "kunnen we het aantal veertigers dat vandaag sterft aan borstkanker, met liefst de helft terugdringen", zegt Wiebren Tjalma, borstkankerspecialist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Meestal manifesteert borstkanker zich bij vrouwen boven de 50. "Maar zo'n 30 procent krijgt ermee af te rekenen op jongere leeftijd, waarvan de grote meerderheid tussen 40 en 50 jaar oud is. Precies bij deze jongere vrouwen duiken de meest agressieve tumoren op", aldus Tjalma.
Uit de Britse studie die recent werd voorgesteld op een congres van de Amerikaanse radiologische vereniging blijkt met name dat vrouwen tussen 40 en 50 jaar die een mammografie hadden gekregen in het vorige jaar minder vaak een borstamputatie moesten ondergaan dan leeftijdsgenoten zonder mammografie of bij wie de mammografie langer dan een jaar geleden was (22% tegenover 52%).
De vrouwen die het vorige jaar waren gescreend hadden ook kleinere tumoren en een minder vergevorderd stadium van borstkanker. De onderzoekers analyseerden gegevens van 1138 vrouwen met borstkanker, waarvan 184 bij vrouwen tussen 40 en 50 jaar. 74% van hen had nog nooit een mammografie gehad.
Eerder dit jaar kwam het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) evenwel met de tegenovergestelde conclusie op de proppen. Er zijn meer na- dan voordelen verbonden aan het screenen van alle vrouwen tussen 40 en 49 jaar, luidde het toe