Waarom krijg je meer zin in suiker als je stopt met roken?

In dit artikel
Waarom krijg je meer zin in suiker als je stopt met roken?

dossier Veel rokers hebben schrik om te verdikken als ze stoppen met roken, omdat de drang naar suiker toeneemt. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kan je doen om te voorkomen dat je aankomt? 

Lees ook: Hoe veilig is de e-sigaret?

Stoppen met roken = kilo's aankomen?

123-roken-sigaret-05-18.jpg
Nicotine stimuleert de afgifte van dopamine en serotonine in je lichaam. Dat zijn stoffen die je humeur positief beïnvloeden en je een goed gevoel geven. De afgifte van serotonine in de hersenen heeft bovendien een angstwerend effect. De aanmaak van serotonine wordt ook (indirect) gestimuleerd door het eten van met suiker gezoete producten.

Als je stopt met roken, zal de serotoninespiegel in je lichaam drastisch dalen bij gebrek aan nicotine. Dat betekent dus dat dat prettige en kalmerende effect ook verdwijnt. En dat vind je natuurlijk niet tof, want het is al moeilijk genoeg om te stoppen met roken. Dus ga je bewust of onbewust op zoek naar iets wat dat gevoel weer kan oproepen. Suiker kan dat: het activeert namelijk de hersengebiedenvanbeloning en van motivatie – mmm, lekker, ik wil meer – net zoals drugs dat doet. 

Er is ook goed nieuws: door te stoppen met roken verbetert jouw reuk- en smaakzin. Je zult daardoor geleidelijk aan je eetgewoonten veranderen. Je ontdekt heerlijke nieuwe smaken zoals die van kruiden (bieslook, peterselie, basilicum, koriander,...) die je smaakpapillen zullen prikkelen. Je zult stilaan minder smaakmakers nodig hebben, en minder verlangen naar zoute en vettige gerechten. Zo zul je misschien wel wat meer eten als je stopt met roken, maar ook gezonder.

Lees ook: 10 zelfhulptips om te stoppen met roken

Stoppen met roken: gewichtstoename voorkomen

Veel rokers zijn bang dat ze snel veel gewicht zullen aankomen als ze stoppen met roken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bovendien wegen de gezondheidsvoordelen van stoppen met roken ruimschoots op tegen een eventuele kleine gewichtstoename. 

  • Belangrijk is dat je een gezonde leefstijl aanneemt. Eet gevarieerd, spreid je maaltijden, en eet gezonde tussendoortjes in plaats van te snacken. Beweeg ook voldoende.
  • Probeer niet tegelijkertijd te stoppen met roken en te vermageren. Focus eerst op het stoppen met roken, en daarna op gewichtsverlies.
  • Als je zin krijgt in zoetigheden, kan het helpen om je mond bezig te houden met gezonde alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld fruit, groenten, magere zuivelproducten of peulvruchten eten. Volkorenproducten als aardappelen, pasta en brood kunnen ook helpen om sneller verzadigd te raken.
  • Als je altijd iets te doen hebt, zoals een computerspel of een puzzel, voorkom je dat je naar ongezonde snacks grijpt uit verveling. 

Lees ook: Stoppen met roken: tips om te vermijden dat je aankomt

Bronnen:
https://rookstop.vrgt.be
https://www.betterhealth.vic.gov.au
https://www.tabakstop.be


Laatst bijgewerkt: mei 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram