Anti-candidadieet is onzin

nieuws Bij een besmetting met Candida wordt vaak een anti-candidadiëet aangeraden. Dit heeft geen zin en kan zelfs ongezond zijn.
Candida is een familie van gisten of schimmels die van nature kunnen voorkomen op de huid, de slijmvliezen en in de darmen. Men noemt dit ook commensalen.

De meest voorkomende Candida-soort is Candida albicans. Vrijwel iedereen heeft van nature van bij de geboorte Candida albicans gisten op de huid, de slijmvliezen (van vagina, mond, enz), de darmen, enz. De gisten leven er in evenwicht met de bacteriën die daar ook van nature zitten. Die bacteriën zorgen ervoor dat er net genoeg voedsel is voor de gisten, zodat hun aantal klein blijft. Normaal merken we er dus niets van en doen ze ook geen kwaad.

Soms kunnen de Candida-gisten echter sterk uitbreiden waardoor een candida-infectie of candidiasis ontstaat. Meestal treedt dit op wanneer onze natuurlijke weerstand om een of andere reden verminderd is, of wanneer het evenwicht tussen bacteriën en gisten verstoord is (bv. door een antibioticakuur).

Een Candida-infectie in de mond, de vagina of de huid is meestal vrij onschuldig en kan meestal ook vrij goed behandeld worden. In uitzonderlijke gevallen kan het wel gevaarlijk zijn wanneer Candida in het bloed terecht komt en een gegeneraliseerde infectie of ‘systemische candidiasis’ veroorzaakt. Deze vorm van een Candida-infectie komt alleen voor bij ernstig zieke mensen met een sterk verminderde weerstand. Bijvoorbeeld bij mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, bij kankerpatiënten na een chemokuur of bij Aidspatiënten.

Een Candida-infectie van mond, tepels, vagina, penis of huid die klachten veroorzaakt wordt meestal behandeld met een lokaal aan te brengen antischimmelcrème of gel, of met een pil die via de mond wordt ingenomen.
Er zijn verschillende diëten waarvan ten onrechte wordt beweerd dat ze een infectie met Candida kunnen bestrijden of voorkomen.

In grote lijnen komen die diëten erop neer dat men bepaalde voedingsmiddelen die veel suikers of gisten bevatten moet vermijden, en andere voedingswaren meer gegeten moeten worden.

• Afgeraden voedingswaren:
- Suiker of suikerhoudende producten (honing, druivensuiker enz.).
- Gewoon brood met gist
- Geraffineerde koolhydraten, dus geen witmeelproducten of witte rijst
- Schimmelhoudende producten, zoals champignons, schimmelkaas enz.
- Varkens- en kalfsvlees
- Zoet fruit, zoals meloenen, peren, aardbeien, bananen, druiven
- Alles uit blik.
- Melk, melkproducten;
- Koffie
- Suikerhoudende frisdranken;
- Alcoholische dranken
- Voedingswaren waaraan geur-, kleur- of smaakstoffen zijn toegevoegd.
- Barbecue

• Aangeraden producten
- Zuurdesem brood, roggebrood, …
- jonge kaas, platte kaas
- ei,
- tomaat
- rauwkost, vooral groenten met veel vezel en relatief weinig koolhydraten
- Citroenen, grapefruit, zure appels, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen.
- Vis, lams-, schapen-, geiten-, kippen- en rundvlees.
- Walnoten, amandelen en hazelnoten
- Kruidentheeën
- Tomaten-, grapefruit-, citroen- en groentesap, en andere vers geperste sappen, mits niet zoet.

Volgens de wetenschappelijke literatuur hebben diëten echter geen invloed op een infectie met Candida albicans.
• Geraffineerde suikers zijn wel een voedingsbodem voor Candida albicans, maar er bestaat geen bewijs dat het weglaten van geraffineerde suikers een effect heeft op de groei van deze gisten.

• Candida albicans is niet in staat om lactose (melksuiker) te gebruiken om te groeien. Het is daarom niet zinvol om melkproducten weg te laten.

• Over de vraag of fructose (vruchtensuiker) de groei van Candida albicans kan bevorderen biedt de wetenschappelijke literatuur geen duidelijkheid.

• Het is aangetoond dat het niet helpt om bakkersgist en andere gist- en schimmelsoorten te vermijden.

• Probiotica kunnen wellicht zinvol zijn om tijdens een antibioticakuur te helpen om goede bacteriën te beschermen. Probiotica zouden ook de doeltreffendheid van orale schimmelwerende producten (zoals fluconazole) bij o.m. vaginale candida-infecties verhogen. Maar dat ze de ontwikkeling van Candida kunnen tegengaan, is niet aangetoond.

Een anti-Candida-dieet kan juist klachten veroorzaken of klachten verergeren. Het weglaten van melkproducten en fruit leidt namelijk op termijn tot een tekort aan vezels, vitamines en mineralen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram