Mogen mensen met psoriasis in een openbaar zwembad?

In dit artikel
Mogen mensen met psoriasis in een openbaar zwembad?

dossier Veel mensen denken dat psoriasis besmettelijk is en kijken argwanend of afkeurend als ze iemand met huiduitslag aan het zwembad zien. Maar is dat wel terecht? 

Lees ook: Wat zijn de symptomen van psoriasis?

Wat is psoriasis?

123_psoriasis_huidziekte_uitslag_2020.jpg
Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en eventueel het gezicht. Een veralgemeende vorm over het hele lichaam is zeldzaam. De ziekte komt dikwijls familiaal voor. Er bestaat ongeveer 10 procent kans dat een kind psoriasis krijgt indien één ouder psoriasis heeft en 50 procent kans indien beide ouders psoriasis hebben. Bij één patiënt op drie breekt psoriasis door tijdens de adolescentie

Lees ook: Handen wassen: advies voor mensen met psoriasis of eczeem

Is psoriasis besmettelijk?

Veel mensen denken dat het besmettelijk is, maar dat is niet waar. Kinderen en volwassenen met psoriasis mogen dus gerust gaan zwemmen. Wanneer de kwaliteit van het zwemwater goed is en de chloordosering niet te hoog ligt, zal zwemmen de psoriasis niet verergeren. Integendeel, de uitslag kan zelfs verbeteren door het nemen van zoutwaterbaden in combinatie met zonlicht. 

Mensen met psoriasis stuiten helaas vaak op onhandige reacties en onbegrip bij zwembadgasten. Opvallend is dat veel (jonge) psoriasispatiënten zich ook schamen, omdat in zwemkleding iedereen hun huiduitslag kan zien. Uit studies blijkt dat psoriasis voor 1 op 3 patiënten de reden is waarom hij / zij geen sport meer beoefent. 

Lees ook: Psoriasis: niet besmettelijk, wel erfelijk

Voorzorgsmaatregelen

Om je huid te beschermen, kan je als psoriasispatiënt wel beter enkele voorzorgsmaatregelen nemen als je gaat zwemmen.

  • Breng vooraf een vochtinbrengende crème aan.
  • Blijf niet te lang in het water. Aan te raden is ongeveer 20 - 30 minuten.
  • Voorkom lichte beschadiging van de huid. Wees dus bijvoorbeeld voorzichtig met glijbanen. Een schaafwondje of een klein sneetje kan psoriasis verergeren. Psoriasis-plekken bloeden erg snel.
  • Neem achteraf een douche om irriterend chloor, chemicaliën of zout van de gevoelige huid te spoelen. Te veel zeewater en chloor of chemicaliën in zwembaden kan jeuk en kloofjes veroorzaken. 
  • Droog je grondig af na het douchen: gebruik een zachte handdoek; deppen is beter dan wrijven. Breng daarna opnieuw en royaal een vochtinbrengende crème aan (en bij zon een zonnefilter om de huid te beschermen tegen UVA- en UVB-stralen).

Lees ook: Mogelijk vertraagt een mediterraan dieet de ontwikkeling van psoriasis

Bron:
www.psoriasis-vl.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram