Voor jou gelezen op De Standaard

Zo bezorgen smartphones ons een slecht humeur

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws We weten dat sociale media een slechte invloed hebben op ons zelfbeeld, maar ook onze smartphone zelf en hoe we die gebruiken, zorgt ervoor dat we ons vaker slechtgehumeurd en onzeker voelen. Volgende keer toch maar proberen om schouders en nek recht te houden?

Leest u dit op uw smartphone? Dan is de kans groot dat u uw hoofd laat hangen in plaats van het scherm op ooghoogte te houden, net zoals het merendeel van de smartphonegebruikers. Niet alleen ons zittend bestaan, maar ook ons smartphonegebruik heeft een nefaste invloed op onze lichaamshouding.

‘Het gemiddelde hoofd weegt ongeveer tien tot twaalf pond (ofwel 4,5 tot 5,5 kilogram, red.). Wanneer we onze nek zestig graden voorwaarts buigen, wat we doen om onze smartphone te gebruiken, stijgt de spanning op onze nek tot 60 pond’, schrijft de Amerikaanse sociaal psycholoog Amy Cuddy, in een bijdrage voor The New York Times.

Dat we die beweging meerdere malen per dag uitvoeren, heeft dus een groot effect op onze nek, rug en algehele lichaamshouding. De schouders laten hangen toont niet alleen hoe we ons voelen (machteloos, bang), maar heeft op zijn beurt ook een negatieve invloed op ons humeur en hoe zelfzeker we ons voelen, tot zelfs een geheugen dat minder goed functioneert.

Minder assertief

Cuddy haalt in haar stuk niet alleen verschillende onderzoeken aan die deze stelling ondersteunen, maar voert ook zelf onderzoek naar het fenomeen van de iHunch. Bij een van de testjes lieten ze participanten werken op vier toestellen die variëren in grootte: een smartphone, tablet, laptop en desktop.

Nadat ze hun opdracht hadden uitgevoerd, keken de onderzoekers hoelang het duurde voor de participanten vroegen of ze mochten vertrekken. En daaruit bleek dat dit langer duurde bij zij die op een kleiner toestel hadden gewerkt. Oftewel, de voorovergebogen houding (die bij kleinere toestellen sterker is) zou ons minder assertief maken.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151214_02020279


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram