Frozen shoulder: een stijve schouder

dossier Een bevroren schouder, ook wel adhesive capsulitis genoemd, is een aandoening die pijn en stijfheid in het schoudergewricht veroorzaakt. Deze aandoening kan maanden, soms zelfs jaren aanhouden en belemmert vaak de dagelijkse activiteiten door beperkte bewegingsvrijheid.

Lees ook: Schouderpijn: artrose in de schouder

Symptomen frozen shoulder

  1. Pijn: De schouder kan pijnlijk aanvoelen, vooral 's nachts of bij het maken van bepaalde bewegingen.
  2. Stijfheid: De schouder voelt stijf aan, waardoor het moeilijk is om normale bewegingen uit te voeren. Dit kan leiden tot een gevoel van totale bevriezing van het gewricht.

Lees ook: Het trapeziussyndroom: oorzaken, symptomen en behandeling

Oorzaak frozen shoulder

Getty_schouderpijn_2024.jpg

© Getty Images

De exacte oorzaak van een bevroren schouder is vaak onduidelijk, maar het komt vaker voor bij mensen die een periode van immobilisatie van de schouder hebben gehad, bijvoorbeeld na een operatie of letsel. Daarnaast kunnen ook hormonale veranderingen (meniopauze) en bepaalde aandoeningen het risico op het ontwikkelen van een bevroren schouder verhogen, zoals diabetes, schildklierziektes, de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten.

Lees ook: Kalk in de schouder

Verloop en herstel frozen shoulder

  1. ‘Freezing’ fase: Deze fase begint met een langzaam toenemende pijn in de schouder die kan variëren van mild tot ernstig. De pijn wordt vaak erger bij beweging en 's nachts. De freezing fase kan duren van zes weken tot negen maanden. Gedurende deze tijd verliest de schouder geleidelijk aan bewegingsvrijheid doordat het gewricht stijver wordt.
  2. ‘Frozen’ fase: Tijdens deze fase is de pijn vaak minder intens, maar de stijfheid blijft bestaan. De bewegingen van de schouder zijn aanzienlijk beperkt. Deze fase duurt meestal vier tot twaalf maanden. Dagelijkse activiteiten worden sterk beïnvloed door de beperkte bewegingsvrijheid.
  3. ‘Ontdooiende’ fase: In deze fase begint de schouderbeweging langzaam te verbeteren en neemt de stijfheid af. Deze fase kan zes maanden tot twee jaar duren, waarbij de schouder geleidelijk aan weer normaal functioneert.

Sommige bronnen voegen een vierde fase toe die bekend staat als de pre-freezing fase, waarin symptomen net beginnen op te komen, maar dit wordt niet door alle experts erkend.

Lees ook: Hoe krijg je een instabiele schouder en welke behandelingen zijn er?

Behandeling frozen shoulder

  • Fysiotherapie: Regelmatige schouderoefeningen kunnen helpen om de beweeglijkheid te verbeteren en stijfheid te verminderen. Het is belangrijk om consistent te zijn met de oefenprogramma's om effectief herstel te bevorderen.
  • Pijnstillers: Medicijnen zoals paracetamol of ontstekingsremmers kunnen de pijn verlichten en de ontsteking verminderen.
  • Chirurgische ingrepen: Bij een langdurig beloop (vaak bij patiënten met diabetes) kan het kapsel in het gewricht via een kijkoperatie worden losgemaakt. Bij een secundaire frozen is het vaak nodig om een te strak kapsel of te korte spieren/pezen te verlengen. Dit kan meestal met een kijkoperatie, soms is een open ingreep nodig. Nadien volgt een lange periode van intensieve dagelijkse oefeningen om de vorming van nieuwe vergroeiingen te voorkomen en de werking van de schouder te normaliseren.

Het is in elk geval essentieel om vroegtijdig medische hulp te zoeken bij symptomen van een bevroren schouder. Zo kan je complicaties voorkomen en het herstelproces bevorderen.

Lees ook: Wat is oefentherapie en bij welke lichamelijke klachten kan het helpen?

Lees ook: Arthroscopie: hoe verloopt een kijkoperatie van knie en schouder?

Bronnen:
https://www.nhs.uk
https://health.uconn.edu
https://www.healthdirect.gov.au

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt