Gerelateerde artikels
Eerste Vlaamse patiënten krijgen onzichtbaar gehoorimplantaat
nieuws
In UZ Leuven kregen onlangs de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de huidige gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid van de schedel geplaatst. Vervolgens wordt het gekoppeld aan een geluidsomzetter in het middenoor. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.
Het systeem is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die geen uitwendig gehoorsysteem kunnen krijgen. Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen. Daarnaast zijn er ook praktische redenen. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in het stof werken of intensief sporten is een uitwendig systeem meestal niet handig. Een bijkomend voordeel is dat het systeem dag en nacht werkt, waardoor mensen bijvoorbeeld hun baby ’s nachts weer horen huilen. Dat het apparaat bovendien langs de buitenkant niet zichtbaar is, is mooi meegenomen.
Omdat de microfoon in het lichaam geïmplanteerd wordt, vangt het systeem ook lichaamsgeluiden op. Dat kan in het begin storend zijn, maar na een tijdje passen de hersenen zich aan en verdwijnen die geluiden naar de achtergrond. Een blijvend nadeel is dat dragers niet langer zomaar een MRI-scan kunnen ondergaan.
Alleen patiënten die nog voldoende geluid kunnen verwerken, kunnen geholpen worden met het onzichtbare implantaat. Mensen met heel ernstige vormen van gehoorverlies of doofheid, komen daarom niet in aanmerking. Voor de patiënten die wel in aanmerking komen, is het systeem in België voorlopig nog niet terugbetaald.