Noise cancelling koptelefoons en oortjes dempen omgevingsgeluid. Maar is het wel gezond om jezelf constant af te sluiten van de wereld? Overmatig gebruik van noise cancelling oortjes en koptelefoons kunnen je gehoor beschadigen, zo blijkt.
Kunnen noise cancelling oortjes of koptelefoons schadelijk zijn?
Noise cancelling koptelefoons zijn ontworpen om omgevingsgeluiden te verminderen, wat kan helpen bij concentratie en het voorkomen van gehoorschade door harde geluiden. Het gebruik van deze technologie is over het algemeen veilig voor het gehoor, mits het volume op een acceptabel niveau wordt gehouden.
Echter, er zijn enkele aandachtspunten bij langdurig en intensief gebruik. Sommige deskundigen suggereren dat frequent gebruik van noise cancelling koptelefoons kan leiden tot overgevoeligheid voor geluid. Dit komt doordat het brein gewend raakt aan de stilte, waardoor normale omgevingsgeluiden als storend kunnen worden ervaren. Daarnaast kunnen sommige gebruikers bij het inschakelen van de noise cancelling functie last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid. Dit komt doordat de technologie het brein voor de gek houdt door bepaalde geluiden te onderdrukken, wat bij sommige mensen onaangename fysieke reacties kan veroorzaken.
Om mogelijke nadelen te minimaliseren, is het raadzaam noise cancelling koptelefoons met mate te gebruiken en regelmatig pauzes in te lassen. Het is ook belangrijk om het volume op een veilig niveau te houden om gehoorschade te voorkomen. Voor mensen die al gevoelig zijn voor geluid, kan overmatig gebruik van noise cancelling technologie de gevoeligheid vergroten.
Silvin Willemsen, geluidsnatuurkundige aan de TU/Eindhoven legt in deze aflevering van Universiteit van Nederland nog eens uit hoe omgevingslawaai wordt gecanceld en wat de invloed van langdurig gebruik op je brein is.
Wie overmatig veel noise cancelling headphones of earbuds draagt en daarvan de gevolgen ervaart, kan beter snel ingrijpen. Om de tolerantie voor geluid te herstellen, is het raadzaam het gebruik van gehoorbescherming geleidelijk te verminderen. Dit proces, bekend als 'exposure therapy', houdt in dat men zichzelf stapsgewijs blootstelt aan normale geluidsniveaus om het auditieve systeem te hertrainen en de gevoeligheid te verminderen. Hoelang het duurt voor je gehoor hersteld is, hangt af van factoren zoals de mate van overgevoeligheid en de consistentie van het afbouwproces.