Is chocolade goed voor uw libido?
nieuws
Chocolade, of de cacao in chocolade, heeft de reputatie om een afrodisiacum te zijn, een zinnenprikkelend middel dat de seksuele activiteit zou bevorderen.
Het verhaal wil dat de Aztekenkoning Montezuma een cacaobrouwsel dronk voor hij zijn harem vervoegde, dat de maîtresse van Lodewijk XV haar minnaars chocolade te drinken gaf en dat ook Casanova verzot was op deze liefdesdrank.
Chocolade (en dan vooral ‘pure’ zwarte chocolade met 70% cacao) bevat effectief een aantal chemische stoffen die mogelijk een positieve invloed hebben op de seksuele activiteit. Het gaat dan onder meer om fenylethylamine en theobromine.
Theobromine is een methylxanthine die verantwoordelijk is voor de bittere smaak van chocolade en die nauw verwant is aan cafeïne. Het heeft net als cafeïne een (licht) opwekkend en stimulerend effect.
Fenylethylamine is een stof die verwant is aan amfetamine en waarvan het lichaam zelf kleine hoeveelheden produceert. Het wordt ook wel eens de liefdespeptide genoemd, omdat we er grote hoeveelheden van aanmaken wanneer we verliefd zijn.
Fenylethylamine zou namelijk de productie van lichaamseigen neurotransmitters, zoals endorfine, dopamine en serotonine, stimuleren. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat signalen van de ene zenuwcel naar de andere worden overgebracht en de cellen dus met elkaar kunnen’communiceren’.
Dopamine is bijvoorbeeld betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen, dat ervoor zorgt dat u een fijne ervaring vaker wilt herhalen, en dat mogelijk meespeelt bij het gevoel van verliefdheid. Serotonine heeft onder meer een rol in het reguleren van stemming. Een tekort aan serotonine kan leiden tot depressies en voortijdige zaadlozing. Endorfines werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar spelen ook een rol bij het ontstaan van een gevoel van geluk of euforie. Bij een orgasme produceert het lichaam endorfines. Ook de roesachtige toestand die kan ontstaan na een sterke fysieke inspanning wordt gedeeltelijk veroorzaakt door het vrijkomen van endorfine.
Het is echter zeer de vraag of de fenylethylamine die we via onze voeding (bijvoorbeeld chocolade) opnemen, hetzelfde effect heeft als de fenylethylamine die door ons lichaam zelf wordt geproduceerd. De fenylethylamine uit onze voeding wordt namelijk grotendeels afgebroken voor het de hersenen kan bereiken.
Klinkt het zinnenprikkelend verhaal van chocolade dus niet helemaal ongeloofwaardig, er is tot nu toe geen enkel wetenschappelijk bewijs dat chocolade of cacao effectief een seksueel prikkelend effect heeft. De chemie van de liefde is nu eenmaal heel complex.