Wanneer moet u spataders laten behandelen?
nieuws
In tegenstelling tot wat men soms beweert, klopt het niet dat spataders altijd moeten worden behandeld om erger te voorkomen. Probleem is dat men niet met zekerheid kan voorspellen bij wie medische complicaties kunnen optreden en een ingreep dus noodzakelijk is. In volgende gevallen wordt een ingreep alleszins aangeraden:
• bij een open wond die niet wil genezen ("open been");
• als een spatader gaat bloeden;
• indien huidveranderingen optreden zoals eczeem, bruine vlekken, een droge schilferige huid, een dunne huid die gemakkelijk verwond raakt. Die huidproblemen kunnen op de lange duur uitmonden in een "open been";
• na herhaalde oppervlakkige tromboflebitis (aderontsteking waarbij de ader plots rood, hard en pijnlijk wordt).
Ook zonder die problemen zullen veel mensen met spataders een operatie overwegen om esthetische redenen of omdat ze hopen dat een operatie de klachten (zware benen, gezwollen onderbeen, pijn, jeuk, branderig gevoel ...) zal verlichten.
Sclerotherapie is soms voldoende om de ongemakken van spataders te doen verdwijnen. Langs een fijn naaldje wordt een product ingespoten dat de binnenwand van de ader beschadigt. Hierdoor groeit de ader dicht en verdwijnt. Met deze methode kunnen spataders behandeld worden in een vroegtijdig stadium om verdere uitbreiding te voorkomen. Soms zijn meerdere behandelingen met sclerotherapie nodig voor één bepaald gebied.
Wanneer meerdere kleppen in de oppervlakkige aders lek zijn, kan het best de hele oppervlakkige ader worden weggehaald (‘stripping’). Klassiek gebeurt dit meestal via een klein sneetje in de lies en een tweede ter hoogte van de enkel. Daarnaast worden de uitgezette zijtakken tijdens dezelfde ingreep verwijderd via sneetjes van enkele millimeter breed. Bij de radiofrequentie-ablatie of Vnus Closure techniek wordt een dunne sonde met behulp van een naald in de ader ingebracht. De sonde geeft radiofrequentie-energie af aan de aderwand, waardoor deze warm wordt, schrompelt en afgedicht wordt. Een derde techniek, endoveneuze lasertherapie (EVLT), maakt gebruik van laserenergie om het bloedvat dicht te schroeien.
Indien u een operatie overweegt, moet u wel beseffen dat de klachten die u had vóór de ingreep, zoals pijnlijke of vermoeide benen, meestal maar niet altijd verbeteren. Normaal gezien zullen de benen er na de ingreep ook veel beter uitzien, maar men slaagt er niet altijd in alle zichtbare spataders te doen verdwijnen. Bovendien kan het meerdere weken duren voor de wonden zijn geheeld, en meerdere maanden voor alle littekens zijn verdwenen. Soms kunnen ook vervelende complicaties optreden, zoals een onderhuidse bloeduitstorting, beschadiging van onderhuidse zenuwen, enz., maar deze zijn meestal voorbijgaand. Bij een operatieve behandeling zijn er ook de normale risico's op complicaties van een operatie, zoals een wondinfectie en trombose, maar deze komen gelukkig zelden voor. Tenslotte kunnen er na enkele jaren nieuwe spataders ontstaan, zelfs bij een correct uitgevoerde operatie. Dat zou bij 10 à 20% van de behandelde patiënten binnen de 5 jaar gebeuren.
Lees ook: Spataders: oorzaken, behandeling en hoe voorkomen?