Kunstgras mogelijk toch schadelijk voor spelende kinderen

123-kunstgras-08-19.png

nieuws

Twee jaar geleden ontstonden zorgen over de veiligheid van rubberkorrels die bij kunstgrasvelden gebruikt worden. Dit rubber is gemaakt van oude autobanden en kan kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen bevatten. 

Niet schadelijk?
Het Nederlandse RIVM en de European Chemical Agency (ECHA) concludeerden in 2017 dat de risico’s van kunstgras voor kinderen verwaarloosbaar zijn. Ook valdempende rubbertegels, die onder meer op speelterreinen worden gebruikt, zijn veilig.

Lees ook: Kunstgraskorrels zijn veilig

Lees ook: Sporten op kunstgras en spelen op rubbertegels is veilig

Wel schadelijk?
Een groep Nederlandse hoogleraren stellen in het Nederlands Tijdschrift dat de korrels wel degelijk stoffen bevatten die kankerverwekkend zijn en die het immuunsysteem en de gedragsontwikkeling kunnen beïnvloeden. Kinderen die veel op de kunstgrasvelden spelen, bijvoorbeeld voor voetbal of hockey, lopen daardoor mogelijk toch een groter risico op gezondheidsproblemen. 

Dat kinderen kunstgrasvelden helemaal moeten mijden, is volgens de hoogleraren niet nodig. Wel moeten kinderen ervoor zorgen dat zij geen rubberkorrels in hun mond krijgen en ook niet aanraken met hun handen. Na spelen of sporten op een kunstgrasveld moet het kind douchen en de kleding worden gewassen. De kleine bolletjes rubber kunnen in kleding en schoenen blijven hangen, waardoor er langer contact met de stoffen is.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram