Padelblessures: welke zijn er en hoe voorkom je ze?

dossier Padel is niet meer weg te denken uit het sportlandschap. De populaire racketsport bevat zowel elementen van tennis als van squash. Je kan het dubbel of enkel spelen op een rechthoekig terrein omgeven door U-vormige glazen of betonnen wanden. Na contact met de wanden blijft de bal in het spel, wat langere rally’s oplevert dan in tennis. Maar door het dynamische karakter van de sport loopt een padelspeler het risico op bepaalde blessures, zeker als men intensief en frequent speelt.

Lees ook: Hoe kan je een tenniselleboog voorkomen?

Pijn aan pols na padel

123_padel_racket_2021.jpg
Tussen de ellepijp, spaakbeen en een deel van de handwortelbeentjes bevindt zich een complex van ligamenten en kraakbeen dat werkt als een schokdemper en zorgt voor de beweeglijkheid en stabiliteit van de pols. Door de herhaalde bewegingen bij padel kan dit complex aangetast worden wat leidt tot pijn en soms ook zwelling en gevoeligheid in de pols- en onderarmregio.

Golf- en tenniselleboog door padel

Een golfarm en tenniselleboog komen niet enkel voor bij de sporten waaraan de blessures hun naam verlenen. Ook door herhaalde bewegingen in dagelijkse activiteiten worden respectievelijk de buigers (flexoren) en de strekkers (extensoren) van de onderarm overbelast, waardoor ze pijnlijk aanvoelen. In padel treden deze klachten meestal op doordat de elleboog telkens de klappen van de racket opvangt.

Lees ook: Tenniselleboog: 'Behandeling eerste symptomen kan chronische ontsteking voorkomen'

Kniepijn na padel

Een jumper's knee of springersknie ontstaat door overbelasting van de kniepees. Deze blessure kan acuut of geleidelijk optreden en komt vaak voor in sporten waarbij gesprongen wordt, zoals hardlopen, basketbal en padel.

Lees ook: Patellapeestendinopathie of ‘Jumper's Knee’: klachten en behandeling

Rugpijn door padel

Rugklachten bij padel zijn meestal het gevolg van de bukbeweging die je maakt bij het ballenrapen. Rugklachten kan je voorkomen door niet continu dezelfde beweging te maken wanneer je de ballen opraapt, of als je door je knieën buigt. 

Lees ook: 10 tips: wat (niet) doen bij rugpijn?

Pijn aan schouder na padel

Bij bepaalde sporten zoals tennis, volleybal of padel kan je een werpschouder krijgen door een smash of service. Tijdens die bewegingen komt er namelijk veel kracht vrij en is er een hoge belasting op de schouder. De klacht kan ook geleidelijk ontstaan door overbelasting, zoals bij iemand die vaak dezelfde bovenhandse beweging maakt in zijn sport of beroep.

Lees ook: Schouderpijn: artrose in de schouder

Padelblessures voorkomen

  • Start altijd met een goede warming-up;
  • Voor een beginnende speler raadt men een lichter racket aan. Hierdoor is de slagbeweging gemakkelijker en is er minder luchtweerstand;
  • Als je net met padel begint, bouw de intensiteit dan rustig en geleidelijk op;
  • Besteed ook aandacht aan conditietraining (interval);
  • Doe spierversterkende oefeningen voor been-en bilspieren;
  • Vergeet ook niet te werken aan je (romp)stabiliteit;
  • Zorg voor goede sportvoeding.

Lees ook: Rekoefeningen: Waarom dagelijks stretchen goed voor je is

Bronnen:
http://padelvlaanderen.be
https://sportfysioadvies.nl
https://padelracketsport.nl
https://internationalpadel.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram