Vertrouw je buikgevoel, Yakult leert je hoe!

ad_yakultopeningsbeeld.jpg

nieuws

Onze darmen zijn onze richtingaanwijzer in het leven. Ze bepalen niet alleen onze fysieke gezondheid, maar hebben ook een impact op ons humeur, mentaal welzijn en zelfs onze gedachten. Door te sporten houd je hen, en dus ook je hoofd en je hele lijf, gezond. En Yakult wil je daarbij helpen. Met hun coachingprogramma vermijd je darmongemakken bij het sporten. 

Je buikgevoel. Het werd lang afgedaan als iets dat tussen ons oren zit, maar ondertussen is ook de wetenschap er van overtuigd: je gezondheid begint in je darmen. Want die darmen bevat ons tweede brein en via onze zenuwen, het endocriene en immuunsysteem staan ze in voortdurend contact met onze hersenen. Een constante cyclus waarbij lichaam en geest elkaar continu beïnvloeden. Soms ben je je daar eventjes bewust van, meestal als er ergens een kink in de kabel zit, maar de rest van de tijd werkt dat hele systeem ijverig op de achtergrond terwijl jij je met andere dingen bezighoudt.

ad_yakult_strNL1.jpg
En dat geeft ons misschien het valse gevoel dat we ons eigenlijk niet over die darmen moeten bekommeren. Net als ons brein hebben de darmen een eigen zenuwstelsel : het enterisch zenuwstelsel. Zo kunnen onze darmen bepaalde handelingen autonoom uitvoeren en controleren zonder instructies van de hersenen. Voedsel verteren bijvoorbeeld. Daarom worden de darmen vaak  ons ‘tweede brein’ genoemd. Ze hebben maar liefst 200 tot 600 miljoen eigen neuronen! 

Feel good hormonen gespot!

Hoewel de darmen veel taken zelfstandig kunnen uitvoeren, staan ze toch in nauw contact met onze hersenen. Dat gebeurt onder andere via chemische stoffen, neurotransmitters genoemd, zoals dopamine en serotonine. De darmmicrobiota kan mogelijk de expressieniveaus van die neurotransmitters beïnvloeden en zo onze emoties en humeur beïnvloeden. Darmbacteriën dragen bij tot de productie van deze stoffen. Maar liefst 90% van de serotonine in ons lichaam wordt aangemaakt in onze darmen! Ons gedrag, ons humeur en ons denkvermogen worden dus beïnvloed door onze darmbacteriën. Het is een vaststelling met verstrekkende gevolgen, een die tot gigantische inzichten leidt. Want wat je eet, bepaalt dus niet alleen hoe gezond je bent, maar ook wat je voelt, denkt en doet. We hebben het niet alleen over aders die al dan niet dichtslibben of een te hoge cholesterol maar ook over je emoties, je gedachten en je acties. Alles wat een mens tot mens maakt dus. En telkens zijn je darmen de kern.

ad_yakult beeld 1.jpg

Gezonde voeding + sport

Uiteraard heeft de gezondheid van je darmen ook een grote impact op je sportprestaties. Of je nu serieus traint voor een marathon of eenmaal per week gaat padellen. En al wie ooit met een pruttelende buik aan de start van een loopwedstrijd of -sessie verscheen, weet hoe zelfs het kleinste geborrel een immense weerslag heeft op je fysieke en je mentale welzijn. Buikkrampen, hoe licht ook, kunnen je hele wedstrijd of training torpederen. Want dat lichamelijke ongemak leidt gegarandeerd tot stress en die stress heeft op zijn beurt weer een impact op … inderdaad, je darmen. Ondertussen zijn wetenschappers er achter dat die darm-hersenas optimaal werkt als er een rijke bacteriëndiversiteit in je darmen floreert. Die krijg je onder meer door te kiezen voor gezonde, onbewerkte voeding. Onze darmen blijken tuk op granen, peulvruchten en groenten. Dat effect kun je versterken door te sporten. Zo beïnvloed je immers je darmmicrobiota, de miljarden goede en slechte bacteriën die in je darmen leven. 

ad_yakult_strNL2.jpg
Sterker nog, recent onderzoek leert dat je sportkeuze de samenstelling van die bacteriënmix mee bepaalt. Sowieso ziet die darmmicrobiotamix er heel anders uit bij atleten dan bij niet-sporters. Een nieuw Iers onderzoek bouwde verder op die conclusies en dook nog dieper in de materie. Atleten uit diverse disciplines werden ingedeeld in verschillende categorieën, gebaseerd op hun trainingslast en zuurstofgebruik. Wat bleek, bij sterk dynamische sporten zoals hockey werden in de darmen van die sporters bepaalde positieve bacteriën gesignaleerd die bij andere sporters onvindbaar waren. 

Vicieuze cirkel

En zo stimuleert het ene onderzoek het andere. Want uiteraard willen we graag weten welke sport of training een extra positieve impact heeft op onze darmen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. En ondertussen focussen we op de feiten die we al kennen. Dat lichaam en geest elkaar constant beïnvloeden bijvoorbeeld. En dat je je door te bewegen beter voelt in je vel, maar je tegelijkertijd mentaal sterk moet staan om grenzen te verleggen. Aan vicieuze cirkels geen gebrek. Precies daarom trainen topatleten, laten ze zich coachen, psychologisch begeleiden en besteden ze ook aandacht aan hun spijsvertering. Want of je nu traint of meedoet aan wedstrijden, je maag en darmen hebben altijd een impact op je prestaties en omgekeerd heeft dat sporten ook een impact op je maag en darmen. Daarom wordt aangeraden om steeds goed gehydrateerd aan elke sport te beginnen. Ga ook eerst even naar het toilet zodat je kunt starten met een lege blaas en lege darmen. Heb je een grote sportprestatie gepland, eet dan zo’n drie uur op voorhand wat snelle eiwitten, drink tijdens het sporten suikerhoudende dranken en neem ook wat koolhydraten mee, voorzie bijvoorbeeld wat repen. Wie nog een stap verder wil kan op voorhand al wat experimenteren met zijn voeding om de impact op je darmstelstel te kennen en correct in te schatten.

Klein flesje, grote missie

ad_yakult beeld 2.jpg
Om je daarbij te helpen ontwikkelde Yakult een coachingprogramma dat focust op sport en voeding en je begeleidt bij het maken van de beste keuzes voor, tijdens en na het sporten. Want als je overtraint, zijn het je darmen die als eerste reageren en een signaal geven. Dus is het belangrijk dat je darmvriendelijk eet, drinkt én sport. Uit onderzoek blijkt dat sporters vaak met darmongemakken te maken hebben. Bij uithoudingssporters hebben zelfs 30 tot 90% van de atleten last van darmklachten. En dat is nergens voor nodig. Dat Yakult focust op darmgezondheid en het fysieke, mentale en emotionele welzijn dat ermee gepaard gaat, is geen toeval. Wetenschapper dr. Minoru Shirota, de oprichter van Yakult, zag ruim 85 jaar geleden al het verband tussen darmgezondheid en onze algemene gezondheid. Hij wist toen al dat gezonde darmen belangrijk zijn voor de algemene gezondheid . Die visie bepaalde zijn jarenlange onderzoeken, inspireerde de Yakult-filosofie en leidde tot het  oprichten van het Yakult Central Institute waar 150 onderzoekers de effecten van darmbacteriën op de gezondheid blijven bestuderen. Voeg visie, onderzoek en wetenschap samen en je krijgt een uitgekiende, kleine bondgenoot die perfect past in je dagelijkse routine.

bron: Ingezonden mededeling Yakult

Laatst bijgewerkt: juni 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram