Weet u wat te doen bij een nucleair ongeval?

123-straling-nucleair-ongeval-03-18.jpg

dossier

Diverse overheidsdiensten zijn gestart met een nieuwe informatiecampagne rond nucleaire risico’s. Doel van de campagne is aan de bevolking uitleggen wat het nucleaire risico precies inhoudt en toelichten welke maatregelen worden genomen om het nucleaire risico aan te pakken, en welke maatregelen elke burger zelf kan nemen om zich op een nucleair ongeval voor te bereiden of hoe hij moet handelen bij een nucleair ongeval. Daarnaast organiseert de overheid ook de verdeling van jodiumtabletten aan de meest kwetsbare burgers. 

Zeven nucleaire sites
In België zijn er vijf nucleaire sites: de kerncentrales in Doel en Tihange, het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol, Belgoprocess in Dessel en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) in Fleurus. 
Er bevinden zich ook twee nucleaire centrales op minder dan 20 kilometer van onze grenzen, in Borssele (Nederland) en Chooz (Frankrijk).

Ondanks de uitgebreide veiligheidssystemen, ziektevoorschriften en strenge controles is een ongeval in een kerninstallatie of bij het transport van nucleair materiaal nooit helemaal uitgesloten. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de bevolking.
Bij een nucleair alarm treedt meteen een noodplan van de overheid in werking. Intussen kunt u echter zelf reeds heel wat doen om u zo goed mogelijk tegen radioactieve besmetting te beschermen. Hoe sneller u reageert, hoe kleiner de kans dat u ernstig besmet raakt.

Wat moet u doen?

1. Maak een eigen noodplan op maat
Maak een eigen noodplan op maat, voor u en uw familie op www.mijnnoodplan.be

2. Schrijf u in op BE-alert
BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid u kan verwittigen in een noodsituatie.  Tot nu toe ontving u meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan u binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail

Uw gegevens worden gebruikt om u in een noodsituatie te verwittigen. Zowel uw inschrijving als de berichten die u zal ontvangen zijn gratis. 
http://be-alert.be

3. Volg de sociale mediakanalen van uw gemeente, gouverneur of van het Crisiscentrum.

4. Schuilen: de beste bescherming
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. 

Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw. Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is. 
Sluit alle ramen, deuren en schakel alle ventilatie-, verwarmings- en aircosystemen uit. Neem bij voorkeur plaats in een centrale ruimte, op het gelijkvloers. Muren en plafonds bieden een betere bescherming dan ramen. Sluit de toevoer van buitenlucht van uw schoorsteen af. 
Luister naar de aanbevelingen van de overheid. Informeer u over de juiste maatregelen via radio, TV, de officiële websites en sociale media. 
Telefoneer niet onnodig. Een overbelasting van het netwerk kan de hulpverlening verstoren.
Laat uw kinderen op school. Zij volgen dezelfde aanbevelingen. 
Breng uw huisdieren binnen

Lees ook: 10 vragen over jodiumtabletten: waarom, voor wie, waar verkrijgbaar, wanneer en hoe innemen?

In de wagen
• Indien u dicht bij uw huis, werkplaats of een openbaar gebouw bent, ga dan onmiddellijk naar binnen. Volg dezelfde aanbevelingen als hierboven.
• Indien u niet kan binnengaan in het dichtstbij gelegen gebouw, parkeer uw voertuig dan op een veilige plaats of volg een route loodrecht op de windrichting.
Leg de motor stil, sluit de ramen en schakel de airconditioning uit om te verhinderen dat er buitenlucht in uw voertuig binnenkomt.
Luister naar de radio om de aanbevelingen van de overheden te volgen
Blijf waar u bent totdat de overheden u de toelating geven om opnieuw te vertrekken. Hou rekening met verkeer (omleidingen, afgesloten wegen,…): volg dan de aanwijzingen van de politie.

5. Ontsmetten
Als u buiten was op het moment dat een radioactieve wolk voorbijkwam, kan u mits enkele eenvoudige maatregelen de uitwendige besmetting met radioactieve deeltjes verminderen.
Trek uw kleren uit en stop deze in een plastic zak. Zet de zak buiten.
• Neem een douche en was u met zeep.
• Doe propere kledij aan
Drink voldoende
Soms kan de overheid een opvangcentrum inrichten, waar je je kunt aanbieden voor ontsmetting en medische controle.

6. Hou jodiumtabletten bij de hand.
Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Door uw schildklier te verzadigen met het niet-radioactief jodium in de tabletten, verhindert u dat deze radioactief jodium opneemt.
U kunt deze tabletten gratis afhalen in de apotheek.
U moet na een nucleair ongeval niet altijd jodiumtabletten nemen. Ze bieden namelijk geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam worden opgenomen. Tegen die stoffen beschermt u zich best door tijdig te schuilen.
Neem ze dus enkel in wanneer de overheid dit aanbeveelt.

Hoe jonger, hoe belangrijker het is om zich tegen de negatieve effecten van radioactief jodium te beschermen. Volwassen personen ouder dan 40 jaar nemen het best vooraf contact met hun behandelende arts om het nut van de eventuele inname van jodiumtabletten te bespreken.

Meer informatie vindt u hier:
www.nucleairrisico.be
www.afsca.be/levensmiddelen/radioactiviteit/faq/


Laatst bijgewerkt: april 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram