Douchekoppen huisvesten ziekmakende bacteriën
nieuws
Water uit een douchekop bevat tot honderd keer meer bacteriën dan het water voordat het in de douchekop komt, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Colorado in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De voornaamste bacterie die de onderzoekers vonden is de 'Mycobacterium Avium'. Deze komt vaak voor bij mensen met immuunziekten als aids, maar ook bij patiënten met chronische longziekten, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het is nog niet duidelijk hoeveel van deze bacteriën vrijkomen tijdens het douchen, maar ze waren wel klein genoeg om ingeademd te worden en schade aan de longen te verrichten.
In sommige douchekoppen werd ook Pseudomonas aeruginosa aangetroffen, de bacterie die verantwoordelijk is voo de zg. Legionairsziekte die ernstige longontsteking kan veroorzaken. Vooral plastic douchekoppen bleken veel bacteriën te bevatten.
Gezonde personen hoeven zich helemaal geen zorgen te maken, maar mensen met zwakke longen of een zwak immuunsysteem nemen beter een bad dan een douche, menen de onderzoekers. Ze onderzochten evenwel niet of douchen effectief gevaarlijk was voor die mensen. Overigens testten de onderzoekers slechts 45 douchekoppen. In 20% daarvan, dus nauwelijks tien koppen, werden bacteriën aangetroffen. Het lijkt dus zeer voorbarig om niet langer een douche te nemen.