Nieuwe urinetest spoort prostaatkanker beter op

nieuws Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen hebben een nieuwe test ontwikkeld om prostaatkanker in een vroeg stadium op te sporen. Het gaat om een urinetest, die betrouwbaardere resultaten geeft dan de bloedtest waarmee de PSA-waarde wordt gemeten. PSA staat voor prostaat specifiek antigen. Een te hoge waarde is een aanwijzing voor prostaatkanker. Deze test is echter weinig betrouwbaar. Slechts 20% van de mannen met een te hoge PSA-waarde, zou inderdaad prostaatkanker hebben.
De urinetest spoort een stukje erfelijk materiaal (RNA) op dat correspondeert met het gen PCA3. Van de honderd mannen die positief op deze test reageren, hebben 84 prostaatkanker en 16 niet. Er lopen nog internationale studies om het gebruik van de nieuwe test in de praktijk te bestuderen. Als die de huidige resultaten bevestigen, kan de test naar verwachting binnen twee jaar worden ingevoerd.

Lees ook: Prostaatkanker: symptomen en behandeling

bron: European Urology, juli 2003

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram