Waarom en hoe moet je je blaas volledig leegplassen?

dossier

Blaasretentie of urineretentie houdt in dat je niet spontaan kan plassen bij een volle blaas of dat je niet in staat bent om je blaas helemaal te legen. Dat is nochtans belangrijk. We vertellen je waarom, en hoe je dat kan doen. 

Lees ook: Kunnen jongens en mannen beter staand of zittend plassen?

Lees ook: Wat zegt je urine over je gezondheid?

Getty_blaasretentie_urine_2023.jpg

© Getty Images

Urineretentie kan plots optreden (acute urineretentie) of kan zich geleidelijk aan ontwikkelen (chronische urineretentie).
Urineretentie kan daarnaast obstructief of niet-obstructief zijn. Bij de obstructieve vorm is er een blokkade, bijvoorbeeld nierstenen, waardoor de urine niet vrij door je urineweg kan stromen. Niet-obstructieve urineretentie wordt doorgaans veroorzaakt door een zwakke blaasspier of zenuwproblemen.

Lees ook: Pijn tijdens het plassen: denk aan een blaasontsteking

Waarom moet je je blaas leegplassen?

De blaas volledig legen, is om verschillende redenen belangrijk:

  • Preventie van urineweginfecties: Bij onvolledige blaaslediging blijft urine achter, wat een broedplaats is voor bacteriën, waardoor het risico op een blaasontsteking toeneemt.
  • Het risico op incontinentie verkleinen: Onvolledige lediging kan leiden tot overstrekking van de blaas, waardoor de blaasspieren verzwakken en het risico op urine-incontinentie toeneemt.
  • De blaas gezond houden: Regelmatig en volledig legen helpt de blaas gezond te houden en voorkomt ongemak en mogelijke complicaties.
  • Frequent toiletbezoek voorkomen: Als de blaas bij elke plasbeurt volledig wordt geleegd, kun je langer tussen twee toiletbezoeken door, wat het gevoel van aandrang vermindert en dus het comfort verhoogt.

Lees ook: Oorzaken van sterk ruikende en stinkende urine

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn afhankelijk van de vorm. Bij acute urineretentie kan je plots niet meer plassen en ontstaat er pijn, omdat de blaaswand uitgerekt wordt. Je kan last krijgen van buikpijn en een pijnlijke aandrang om te plassen, terwijl het plassen niet lukt.

Bij chronische urineretentie kan je de blaas gedurende lange tijd niet volledig leegplassen, omdat de blaasspier niet sterk genoeg is. De hoeveelheid urine die achterblijft in de blaas, wordt steeds groter. Symptomen die ermee gepaard gaan:

  • Een opgezette buik, een gevoel van druk
  • Het plassen komt moeilijk op gang
  • Een zwakke urinestraal
  • Steeds terugkerende aandrang voelen om te plassen
  • Lichte hoeveelheden urineverlies gedurende de dag
  • Vaak moeten plassen, ook ’s nachts (meer dan twee keer per nacht)
  • Niet aanvoelen wanneer de blaas vol is

Lees ook: Ongewild urineverlies: inspanningsincontinentie of stressincontinentie

Hoe kan je je blaas beter leegplassen?

Om ervoor te zorgen dat de blaas volledig wordt geleegd, is het essentieel om de tijd te nemen tijdens het plassen, in een ontspannen houding te zitten en naar voren te leunen als dat nodig is. 

  • Het is belangrijk dat je goed rechtopzit tijdens het plassen. Zo wordt de plasbuis in een verticale positie gedwongen.
  • Heb je wel drang maar de urine komt moeilijk of helemaal niet? Kantel dan je bekken een paar keer voor- en achterover terwijl je in- en uitademt. Je kan ook je bekkenbodemspieren een paar keer rustig aanspannen en weer loslaten.

Lees ook: Nycturie of nocturie: moet je 's nachts vaak opstaan om te plassen?

Mogelijke behandelingen

  • Zelfkatheterisatie: Daarbij breng je een steriele katheter in de urethra (plasbuis) in om de blaas te legen. Dit gebeurt normaal onder begeleiding van medisch personeel.
  • Bekkenfysiotherapie: Tijdens deze therapie leer je de spieren van je bekkenbodem beter te gebruiken, zodat ze beter hun werk kunnen doen.
  • Een arts kan ook medicatie voorschrijven die de spieren rond de blaas helpen ontspannen of die de druk op de blaas door een blokkade verminderen.
  • Neuromodulatie kan in veel gevallen de symptomen verlichten. Een neurostimulator werkt in op de zenuwen door elektrische pulsen te sturen. 

Lees ook: Hoeveel keer zou je per dag moeten plassen en wanneer is er een probleem?

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.asz.nl
https://www.abena.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram