Is rode zalm gezonder dan roze zalm?

123-vis-rode-auwe-zalm-12-17.jpg

nieuws

Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarde van de vis, en dus ook niet op de gezondheid. Wat wel van belang is voor de voedingswaarde van zalm, en andere soorten vis, is de concentratie van omega 3-vetzuren. Aangeraden wordt om minstens één keer per week vette vis zoals zalm te eten omdat de concentratie van omega 3-vetzuren in deze soorten vis relatief hoog is. Zo bevat 100 gram rauwe zalm bijvoorbeeld 1,9 gram omega 3-vetzuren, waar dezelfde hoeveelheid rauwe kabeljauw 0,3 gram omega 3-vetzuren bevat. Deze voedingsstoffen beschermen ons tegen chronische ontstekingen die onder andere hart- en vaatziekten kunnen uitlokken.

De kleur van zalm
Zalm is eigenlijk een witvis. In het wild krijgt die zijn roze kleur door garnalen te eten. De kleur van de zalm verschilt door de plek waar de vis gevangen is. Rode zalm is veelal afkomstig uit Canada, Alaska of de westkust van Noord-Amerika. Daarom is een andere naam hiervoor ook wel Pacifische zalm. Deze wilde vis is van nature donkerder van kleur, al bestaan er kleurverschillen tussen de verschillende soorten Pacifische zalm. De hier meest verkochte wilde Pacifische zalm (Oncorhynchus gorbuscha) is overigens een rooskleurige zalm. 

De in Europa (en Chili) gekweekte Atlantische zalm (Salmo solar) is bleker en dus rozer van kleur. Dit komt doordat deze gekweekte vis gevoed wordt met onder andere sojavoeding en algen, wat een gebrek heeft aan natuurlijke kleurstoffen. Daarom wordt de kleurstof astaxanthine toegevoegd aan het voedsel voor de zalmen. Meestal wordt astaxanthine chemisch gemaakt, maar een alternatief is het pigment uit garnalenmeel te halen. Nog een andere mogelijkheid is het gebruik van gedroogd rood gist wat hetzelfde pigment geeft.

Welke zalm gezondst is, heeft dus niets met de kleur van de vis te maken.

Lees ook: Wild of gekweekt: hoe gezond is zalm?

Bronnen
www.nemokennislink.nl/publicaties/is-rode-of-roze-zalm-gezonder
www.food-info.net/nl/qa/qa-fp13.htm
www.foodlog.nl/artikel/biologische-zalm-vervuild-maar-ongevaarlijk
www.60millions-mag.com/2016/11/24/saumon-le-bio-n-est-pas-irreprochable-10800


Laatst bijgewerkt: november 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram