Is varkensgriep gevaarlijk voor de mens?

dossier

Varkensgriep is een besmettelijke aandoening bij varkens veroorzaakt door een influenzavirus. Het H1N2-virus is een van de voornaamste subtypes van het varkensgriepvirus. Af en toe raken ook mensen besmet met het H1N2-varkensgriepvirus. Meestal gebeurt dat na rechtstreekse of onrechtstreekse blootstelling aan varkens of besmette omgevingen. Sinds 2005 zijn zowat vijftig gevallen bekend van overdracht van H1N2 op de mens. De meeste van die besmettingen gaven milde klachten, enkele gevallen bleken wel ernstig te zijn. 

Wat is varkensgriep?

Getty_varkensgriep_2023.jpg

© Getty Images

Varkensgriep wordt veroorzaakt door een influenzavirus type A. Er zijn verschillende soorten influenzavirussen die varkensgriep kunnen veroorzaken. H1N1, H1N2 en H3N2 zijn de belangrijkste subtypes van varkensinfluenza A-virussen bij varkens.

In Nederland zijn er geregeld uitbraken van varkensgriep onder varkens. Sommige influenzavirussen kunnen overgaan van varken naar mens, al komt dat niet veel voor. Doorgaans ziet men dit uitsluitend bij mensen die vaak in contact komen met varkens.

Lees ook: Varkensgriep: Wat je zeker moet weten over de Mexicaanse griep

Symptomen varkensgriep bij de mens

Een besmetting met een varkensgriepvirus uit zich als griepachtige klachten, zoals:

  • Koorts
  • Verkoudheid
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid

Meestal zijn de klachten mild en gaan ze vanzelf over na één à twee weken. Bij mensen met onderliggende aandoeningen kan het virus - net zoals bij de seizoensgriep - ernstiger verlopen. 

Lees ook: Hoe gevaarlijk is griep?

Hoe krijg je varkensgriep?

Mensen raken niet vaak besmet met het varkensgriepvirus. De afgelopen twintig jaar kwamen toevallig enkele gevallen van dit virus aan het licht. Het ging om mensen die veel in contact komen met varkens. 

Je kan het risico op besmetting verkleinen door hygiënemaatregelen toe te passen, zoals handen wassen na contact met varkens en niet eten in de buurt van varkens. Het virus is alleen aanwezig in de luchtwegen van het varken, dus niet in het varkensvlees. Je kan dus niet besmet raken met het virus door varkensvlees te eten. Varkens met varkensgriep worden niet gedood. 

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Is varkensgriep gevaarlijk?

Besmetting van mens op mens kan voorkomen, maar dit is zeer zeldzaam. "Toch worden gevallen van varkensgriep bij mensen altijd onderzocht, omdat in zeer zeldzame gevallen daaruit een nieuw griepvirus kan ontstaan waar mensen ziek van kunnen worden", schrijft het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op haar website. 

Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2009, waarschijnlijk in Zuid-Amerika. Het zorgde voor een pandemie met het influenzavirus A(H1N1)pdm09, dat vaak Mexicaanse griep werd genoemd. Ook in België maakte de varkensgriep toen dodelijke slachtoffers. De varkensgriepvirussen die de afgelopen jaren bij mensen in onze contreien opdoken, zijn niet gerelateerd aan dat virus.

Lees ook: Mexicaanse griep (varkensgriep): de meest gestelde vragen

Bronnen:
https://www.rivm.nl
https://www.agriholland.nl
https://www.vrt.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram