Gerelateerde artikels
Het Recept: Servaas Bingé over het belang van kleurrijke voeding
boeken-interviews
Onderzoek op grote schaal toonde aan dat 80 procent van de mensen er een heel kleurarm voedingspatroon op na houdt. Nochtans kan een kleurrijk bord wonderen doen voor je gezondheid. Servaas Bingé vertelt er alles over in zijn boek Het Recept.
Het belang van een kleurrijk bord
Wie gevarieerd en kleurrijk eet, krijgt als vanzelf de juiste mix van fytonutriënten binnen, de meest krachtige verdedigers van onze gezondheid. Fytonutriënten zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten om ze te beschermen, maar die ook jou beschermen. Ze werken in op het celniveau en ondersteunen zo je immuunsysteem en je hersenen, optimaliseren je hart- en bloedvatenstelsel, dragen bij aan een gezond hormoonmetabolisme…
Onderzoek toont aan dat wie plantaardig eet, een veel lager risico heeft om chronisch ziek te worden. Dat heeft te maken met de sterk antioxiderende werking van fytonutriënten uit die plantaardige voeding. Ons lichaam heeft voor zowat elk lichaamsproces (bijvoorbeeld eten verteren of wandelen) zuurstof nodig. We spreken dan van oxidatie of verbranding. Daarbij komen vrije radicalen vrij, die je lichaamscellen aanvallen en ondermijnen. Ik vergeleek dat in eerdere boeken al met een kampvuur – dat is ook een verbranding (van hout). De genstertjes en vonkjes die boven het vuur uitspatten, zijn de vrije radicalen. Die maken alles in de buurt kapot. Dat proces noemt men oxidatieve stress en het vormt de basis voor veel ellende: vroegtijdige veroudering en chronische ziektes zoals kanker, hart- en vaatziektes en diabetes type 2. Gelukkig kunnen we de schade beperken met antioxidanten: stoffen die de vrije radicalen opvangen en het lichaam zo sneller doen herstellen van zo’n aanval. Naast de gekende vitamines C en E zijn ook fytonutriënten zulke superbeschermers.
Er bestaan duizenden fytonutriënten. Nog veel daarvan zijn onontgonnen terrein. Toch heeft de wetenschap ondertussen een aantal soorten ontmaskerd die het risico op kanker, hart- en vaatziektes, alzheimer en CVA’s (cerebrovasculaire aandoeningen zoals een hersenbloeding, herseninfarct, hersentrombose… en beter bekend onder de verzamelnaam beroerte of, in de volksmond, attaque) kunnen verminderen.
Lees ook: Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen en wat doen ze voor onze gezondheid?
Gezondheidsvoordelen per kleur
Een overzicht van de bekendste gezondheidsbevorderende fytonutriënten per regenboogkleur.
Rode voeding
Rode voeding bevat stoffen die het risico op kanker verminderen en je hart, hersenen en bloedvaten ondersteunen. Ze vechten daarnaast tegen bacteriën en ontstekingen in het lichaam. En tot slot, belangrijk voor de mannen onder ons, helpen ze ook de werking van de prostaat een handje.
- Belangrijkste fytonutriënten: Lycopeen, quercetine, anthocyanen
- Rode voeding: aardbei, appel, bloedappelsien, bonen, druiven, framboos, granaatappel, gojibessen, kersen, pompelmoes, pruimen, rabarber, radicchio, radijs, rode biet, rode paprika, rode ui, rooibosthee, tomaten, veenbessen, watermeloen, zoete paprika
Oranje voeding
Oranje voeding werkt, alweer vanwege de rijkdom aan antioxidanten, erg ontstekingsremmend. Oxidatie veroorzaakt ontstekingen, antioxidanten heffen die ontstekingen op. Oranje fyto’s ondersteunen je bloedvaten, je hart en je brein. Extra voordeel: oranje voeding is ook een bron van vitamines A en C. En die vitamine heeft een beschermend effect op je voortplantingsorganen.
- Belangrijkste fytonutriënten: Curcuminoïden, bètacaroteen, flavonoïden
- Oranje voeding: Abrikozen, oranje paprika, meloen, wortel, mango, nectarine, sinaasappel, papaja, kakifruit, pompoen, zoete aardappel, mandarijn, kurkuma, yamswortel
Gele voeding
Je gele voedingsleger zet je in als ontstekingsremmers. Volgens sommige studies beschermen ze je ogen en je hart. Andere studies geven aanwijzingen dat gele voeding je immuunsysteem ondersteunt en je spijsvertering bevordert.
- Belangrijkste fytonutriënten: Luteïne en zeaxanthine
- Gele voeding: appels, peren, bananen, gele paprika, maïs, gember, citroen, gierst, ananas, sterfruit, pompoen, succotash, zomerpompoen
Groene voeding
Wie groen eet, krijgt gratis en voor niets bestanddelen binnen die antikankereigenschappen hebben. Maar echt, hoor! Bovendien werken ze ontstekingsremmend en dus beschermen ze je hart, je bloedvaten en je botten. Daarbovenop helpt groene voeding je om je hormonen in balans te krijgen en te houden.
- Belangrijkste fytonutriënten: glucosinolaten en tannines
- Groene voeding: appels, artisjok, asperges, avocado, bamboescheuten, sojascheuten, groene paprika, bittermeloen (sopropo), paksoi, broccoli, broccolini, spruiten, kool, selder, komkommer, edamame (groene sojabonen), sperziebonen, erwten, groene thee, bladgroente (rucola, snijbiet, biet, boerenkool, paardenbloemblad, sla, mosterdblad, spinazie, raapstelen), limoen, okra, olijven, peren, peultjes, waterkers, courgette
Blauwe, paarse en zwarte voeding
Van alle kleuren belanden blauw, paars en zwart het minst op ons bord. Zonde! Blauwe, paarse en zwarte ingrediënten zijn erg gezond omdat ze ontstekingsremmend werken en je hart, je bloedvaten, je botten en je lever beschermen.
- Belangrijkste fytonutriënten: Anthocyanen, resveratrol en pterostilbeen
- Blauwe, paarse en zwarte voeding: paprika’s, bessen (bosbessen, braambessen, boysenbes…), kool, wortelen, bloemkool, aubergine, vijgen, druiven, boerenkool, olijven, pruimen, aardappelen, rozijnen, rijst (zwarte of paarse)
Witte, geelbruine en bruine voeding
Wie witte, geelbruine en bruine planten op het bord heeft liggen, komt daarmee aan een stevige portie ontstekingsremmers en kankerbestrijders.
- Belangrijkste fytonutriënten: Lignanen
- Witte, geelbruine en bruine voeding: appels, appelmoes, bonendips, bloemkool, cacao, kokosnoot, koffie, dadels, look, gember, yamboon, peulvruchten (kikkererwten, gedroogde bonen of peulen, hummus, linzen, pindanoten, gebakken bonen/laag vetgehalte), paddenstoelen, noten (amandelen, cashewnoten, pecannoten, walnoten), uien, peren, zuurkool, zaden (lijnzaad, hennep, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten), sjalotten, soja, tahini, thee (zwarte, witte), granen (gerst, bruine rijst, haver, quinoa, rogge, spelt, tarwe)
De rainbow challenge
Onderzoek op grote schaal toonde aan dat 80 procent van de mensen er een heel kleurarm voedingspatroon op na houdt. De meeste mensen komen misschien nog wel aan groene voeding toe, maar zelden aan paarse. Als ze al wit, geel of bruin op hun bord hebben liggen, dan komt die van niet-plantaardige voeding die gefrituurd, gegrild of bewerkt is. En zit er toch meer kleur in, dan komt dat door de toevoeging van niet-natuurlijke kleurstoffen. Daarom daagt Servaas Bingé in zijn boek Het Recept iedereen uit om deel te nemen aan de rainbow challenge. Geen paniek, je hoeft geen fytonutriënten te tellen. Elke dag alle kleuren van de regenboog eten volstaat, maar die moeten dan wel van groenten en fruit komen.
Doe je mee? Deel een foto van jouw recept op sociale media met de hashtags #rainbowchallenge en #eetderegenboog. Meer info op de instagrampagina van Servaas: @servaasbinge.
Doe je mee? Deel een foto van jouw recept op sociale media met de hashtags #rainbowchallenge en #eetderegenboog. Meer info op de instagrampagina van Servaas: @servaasbinge.
Het Recept
Dokter Servaas Bingé heeft met zijn boeken al vele tienduizenden mensen gemotiveerd tot een gezondere levensstijl en het voorkomen van ziekten.
In Het Recept presenteert hij zijn doktersrecept voor een gezonde voeding om de meest gezonde en meest energieke versie van jezelf te worden. Het boek bevat een basisplan en een spoedcursus gezond eten voor werkelijk ie-der-een. Voor kinderen en volwassenen, voor vleeseters, vegetariërs en veganisten, voor niet-sporters en atleten.
Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.dokterservaas.be.
In Het Recept presenteert hij zijn doktersrecept voor een gezonde voeding om de meest gezonde en meest energieke versie van jezelf te worden. Het boek bevat een basisplan en een spoedcursus gezond eten voor werkelijk ie-der-een. Voor kinderen en volwassenen, voor vleeseters, vegetariërs en veganisten, voor niet-sporters en atleten.
Verkrijgbaar in de boekhandel en op www.dokterservaas.be.
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist