Ook dit jaar wordt mei plasticvrij

123h-banaan-plastic-fruit-bewaar-10-18.jpg

nieuws Er bestond even twijfel over, door de coronacrisis, maar op 1 mei gaat de bewustwordingscampagne ‘Mei Plasticvrij’ toch weer van start. De opzet is simpel: gedurende één maand het gebruik van wegwerpplastic verminderen. De campagne wordt gesterkt door vier bekende ambassadeurs: Dieter Coppens, Frances Lefebure, Hilde De Baerdemaker en Sean Dhondt.

Waarom moeten we minder plastic produceren?

Elk jaar belandt er maar liefst 8 miljoen ton plastic in de oceanen. In totaal ligt er al 150 miljoen ton plastic afval op de zeebodem, waarvan 49 % afkomstig is van wegwerpplastic. Als we niets doen zal er tegen 2050 meer plastic in de oceanen te vinden zijn dan vissen.

En het gaat niet enkel om voedselverpakkingen. Sommige plasticdeeltjes zijn microscopisch klein, microplastics noemen we ze, en ook die zijn schadelijk voor mens en milieu. Via de lucht, water en zelfs onder andere make-upproducten komen ze in ons lichaam terecht.

Wie zit er achter het initiatief?

‘Mei Plasticvrij’ is in 2018 opgestart door drie vrouwen: Ineke Van Nieuwenhove, Anne Wislez en Maria Meulders. Zelf leven ze niet perfect plasticvrij, maar door het inroepen van een plasticvrije maand hopen zij dat mensen zich meer bewust worden van welke alternatieven er zijn voor plastic. En ze richten zich niet enkel naar consumenten. Ook winkels en bedrijven worden gestimuleerd om hun aanbod aan te passen en andere opties op te zoeken. Aan de eerste editie in 2018 namen maar liefst 63.125 mensen officieel deel, waaronder 11.392 individuen en 345 organisaties.

Hoe kan je deelnemen?

Wie zich inschrijft voor Mei Plasticvrij, dat kan gratis via de website, verbindt zich ertoe een maand zonder wegwerpplastic te proberen leven. Op de website kan je een actieplan downloaden, waarop je kan aanduiden wat je deze maand precies wil realiseren. Er staan ook tal van tips over hoe je wegwerpplastic kan vermijden.

Lees ook: Microplastics in het milieu: een bedreiging voor de volksgezondheid?

Bronnen:
https://info.meiplasticvrij.be
https://www.plasticsoupfoundation.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram