Wat is kalfszwezerik?

dossier

Zwezerik is de culinaire naam voor de thymusklier, die in het bovenste deel van de borstkas zit. Hij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het immuunsysteem bij jonge dieren en mensen. De grootte en activiteit van deze klier bereiken een hoogtepunt tijdens de kindertijd en nemen af naarmate we ouder worden. Kalfszwezerik is populair orgaanvlees. Hoe gezond is het?

Lees ook: Is orgaanvlees ongezond?

Voedingswaarden en calorieën van zwezerik

123m-zwezerik-ris-veau-3-9-20.jpg
Zwezerik bevat niet veel calorieën (100 tot 125 kcal / 100 g). In feite is het na pens het minst vette orgaanvlees. Anderzijds is het zeer rijk aan eiwitten, zonder koolhydraten of vezels. Het bevat veel calcium, koper, magnesium, mangaan, jodium, fosfor, kalium, selenium, natrium, vitaminen (B12, B5, B3, B9, B2 en C) en vooral zink. Het bevat echter weinig ijzer.

Lees ook: Soorten vetten en het effect op ons lichaam

Zwezerik bevat veel purines (1g/100g). Bij overmatige consumptie kan purine het urinezuurgehalte in het bloed verhogen en gewrichtsproblemen (jicht) en darmproblemen veroorzaken. Zwezerik bevat ook veel cholesterol (312,00 mg/100g), dus je kunt er beter niet te veel van eten. 

Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?

Kalfszwezerik bereiden

Slachtafval is een kwetsbaar product. Zwezerik moet zo snel mogelijk na aankoop bereid worden. Als de slager het niet heeft gedaan, is het aan te raden om de zwezerik meerdere keren te wassen en vervolgens enkele uren te laten weken in zeer koud of zelfs ijskoud water (bewaar de schaal in de koelkast). Het water zal troebel worden, dat wil zeggen dat de onzuiverheden worden verwijderd.

Rauwe kalfszwezerik mag niet langer dan 24 uur in de koelkast bewaard worden (tussen 0 en 4°C), maar kan ingevroren worden.
Om het te bereiden moet je kalfszwezerik eerst blancheren. Het wordt meestal in de pan gebakken en geserveerd met een saus, of toegevoegd aan een gestoofd gerecht (à la Provençale, bijvoorbeeld).

Lees ook: Koken: welke olie gebruik je best?

Bronnen:
https://www.msdmanuals.com
https://www.livescience.com

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram