Omstandigheden ouders beïnvloeden sekse baby
nieuws
De omstandigheden waarin een man en vrouw leven als zij een kind verwekken, zijn mogelijk van invloed op het geslacht van hun nakomeling. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Royal Society.
Uit de Amerikaanse studie blijkt dat stellen die getrouwd zijn of samenwonen, meer kans hebben een jongen te krijgen dan ouders die niet bij elkaar wonen. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 86.436 geboorten.
Van de baby's van stellen die samenleefden ten tijde van de conceptie, was 51,5 procent een jongetje. Van de kinderen die zijn verwekt door ouders die niet bij elkaar woonden, was dat 49,9 procent. Dat lijkt een klein verschil, maar het maakt volgens de onderzoeker statistisch gezien op de wereldbevolking heel veel uit.
De wetenschappers zeggen dat hun ontdekking de relatieve daling in de geboorte van jongetjes kan verklaren, die zich de afgelopen dertig jaar in een aantal ontwikkelde landen heeft voorgedaan. Eerdere studies suggereerden al dat vrouwen die niet in een stabiele, monogame relatie moeder worden, minder kans hebben op een jongen.
Mannelijke embryo's zijn minder sterk dan vrouwelijke en moeten daarom meer worden gekoesterd tijdens de zwangerschap om die tot het einde toe te overleven. Mogelijk zijn vrouwen met een stabiele relatie meer in de gelegenheid om die koestering te bieden, denken de onderzoekers.