Sterilisatie bij de vrouw

dossier

Sterilisatie bij de vrouw is een zeer effectieve maar definitieve anticonceptiemethode. Als je er zeker van bent dat je geen kinderen meer wilt, kan deze ingreep een geschikte optie voor jou zijn. Maar wat houdt sterilisatie precies in? 

Wat is sterilisatie bij de vrouw?

Getty_operatie_ziekenhuis_2025.jpg

© Getty Images

Sterilisatie bij de vrouw is een chirurgische ingreep waarbij de eileiders worden afgesloten of doorgesneden, zodat de eicellen van de eierstokken niet meer in de baarmoeder kunnen komen en de zaadcellen niet meer bij de eicellen kunnen komen. Dit voorkomt zwangerschap. 

Sterilisatie is meer dan 99% effectief, wat het een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie maakt. Het is een permanente oplossing en verandert verder niets aan je hormonen of menstruatiecyclus. Je zult dus gewoon je maandstonden blijven krijgen. Wel is het belangrijk om te weten dat sterilisatie geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). 

Wie kan sterilisatie ondergaan?

Sterilisatie is bedoeld voor vrouwen die definitief geen kinderen meer willen of mogen krijgen. Het kan een goede keuze zijn als je al kinderen hebt of geen kinderen wil of mag krijgen. Het is belangrijk om goed na te denken over deze beslissing, aangezien sterilisatie permanent is. Vaak worden andere vormen van anticonceptie (zoals spiraaltjes of anticonceptiepillen) eerst aangeboden, omdat deze omkeerbaar zijn.

Als je sterilisatie overweegt, bespreek dit dan met je huisarts of gynaecoloog. Zij kunnen je meer vertellen over de procedure, de risico's en je verschillende opties.

Voordelen sterilisatie

  • Je hebt geen andere anticonceptie nodig.
  • Je natuurlijke hormoonbalans blijft behouden.
  • Het is zeer betrouwbaar met een zeer kleine kans op zwangerschap.
  • Sterilisatie beïnvloedt de overgang niet, omdat de functie van de eierstokken behouden blijft.

Nadelen van sterilisatie

  • Het is een operatie, dus er is kans op complicaties.
  • Het is in principe onomkeerbaar; je moet zeker zijn van je keuze.
  • Er blijft een kleine kans op zwangerschap bestaan.

Verloop sterilisatie

De sterilisatie bij de vrouw gebeurt meestal onder algehele anesthesie, zodat je geen pijn ervaart. De arts zal via kleine incisies in de buik (meestal ter hoogte van de navel en  de onderbuik) een camera en instrumenten inbrengen om de eileiders te kunnen bereiken. Daarna worden de eileiders afgesloten door middel van clips, ringen, of het doorknippen en dichtbranden van de eileiders. Dit is een laparoscopische sterilisatie. In sommige gevallen kan een mini-laparotomie nodig zijn, waarbij een grotere insnede wordt gemaakt in de buik. Dit gebeurt enkel wanneer een kijkoperatie niet mogelijk is.

De ingreep duurt meestal tussen de 20 en 30 minuten. Het herstel na de operatie gaat snel, en de meeste vrouwen kunnen nog dezelfde dag naar huis. Het is belangrijk dat iemand je naar huis brengt als je algehele verdoving hebt gehad.

Lees ook: Laparoscopie: kijkoperatie van de buikholte

Getty_sterilisatie_vrouw_2025.jpg

© Getty Images / sterilisatie bij de vrouw

Herstel na de sterilisatie

Na de operatie kun je een beetje buikpijn ervaren. Dit is normaal en zou binnen enkele dagen moeten verdwijnen. Tijdens je verblijf in het ziekenhuis zal het medische personeel je uitleggen hoe je de wondjes moet verzorgen en welke pijnstillers je kunt gebruiken.

Je zult ook wat tijd nodig hebben om te herstellen. Het is aan te raden om minimaal zeven dagen geen zware lichamelijke activiteiten te doen. Als je een mini-laparotomie hebt gehad, kan het herstel vier tot zes weken duren.

Mogelijke complicaties van sterilisatie

Vrouwelijke sterilisatie is doorgaans een zeer veilige procedure. Maar net als bij elke operatie, zijn er risico's. Je arts zal deze aan je uitleggen. De meeste vrouwen die een sterilisatie ondergaan, krijgen geen complicaties. Mocht dat wel het geval zijn, dan zijn de meeste problemen klein en goed te behandelen. Er is een klein risico op ernstigere complicaties, zoals bloedklonters, infecties of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Is sterilisatie omkeerbaar voor een vrouw?

Hoewel sterilisatie een permanente anticonceptie is, kan het in sommige gevallen mogelijk zijn om de procedure om te keren via een hersteloperatie (reanastomose of refertilisatie). Deze ingreep is echter niet altijd succesvol en de kans op een zwangerschap is lager dan voorheen. De kans op een succesvolle zwangerschap na een hersteloperatie varieert tussen 40% en 80%, afhankelijk van factoren zoals de gebruikte sterilisatiemethode, de leeftijd van de vrouw en de conditie van de eileiders. Het is belangrijk op te merken dat wanneer de eileiders zijn dichtgebrand (elektrocoagulatie), de kans op een succesvolle hersteloperatie kleiner is. 

Lees ook: Is sterilisatie omkeerbaar voor een vrouw?

Sterilisatie versus vasectomie

Net zoals vrouwen voor sterilisatie kunnen kiezen, kunnen mannen een vasectomie ondergaan, waarbij de zaadleiders worden doorgesneden of afgesloten. Dit biedt ook een permanente oplossing voor anticonceptie. Het voordeel van een vasectomie is dat de procedure eenvoudiger en minder ingrijpend is dan sterilisatie bij de vrouw, en het vereist meestal geen ziekenhuisopname.

Lees ook: Vasectomie: sterilisatie van de man door zich te laten knippen

Is sterilisatie geschikt voor jou?

Sterilisatie kan de juiste keuze zijn als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt. Het biedt een langdurige, betrouwbare oplossing, zonder de bijwerkingen die sommige andere vormen van anticonceptie met zich meebrengen.

Bij de beslissing om sterilisatie te ondergaan, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en de gevolgen voor je gezondheid en toekomst te overwegen. Praat met je arts over alle beschikbare opties, en of sterilisatie de juiste keuze voor jou is.

Als je later in je leven besluit dat je toch kinderen wilt, zijn er herstelopties, maar deze zijn niet altijd succesvol. Sterilisatie is dus een keuze die goed overwogen moet worden, omdat ze in principe niet omkeerbaar is.

Belangrijk om weten is ook dat er later in je leven nog cyclus- of bloedingsproblemen kunnen optreden die mogelijk enkel te behandelen zijn met hormonale therapie, zijnde de pil of een hormoonspiraal. 

Bronnen:
https://www.nhs.uk
https://www.healthline.com
https://www.degynaecoloog.nl

auteur: Lotte Poté, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram