Diesel is slecht voor het hart

nieuws Uitstoot van fijn stof door dieselmotoren verhoogt het risico op de vorming van kalk in de slagaders en op een hartaanval.
Dat blijkt uit enkele recent verschenen studies.
Volgens een studie in het Duitse Ruhrgebied heeft iemand die dichter dan vijftig meter van een snelweg woont 63 procent meer kans op een verhoogde hoeveelheid kalk in de kransslagaderen ten opzichte van mensen die 200 meter en meer vanaf wonen. Wie op een afstand van vijftig tot honderd meter van een snelweg woont, heeft 34 procent meer kans en tussen de honderd en tweehonderd meter acht procent. Het dichtslibben van de aderen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de plaatselijk hoge concentratie fijnstof in de lucht.

Volgens studies van de West Virginia University School of Medicine en van de Universities of California, Los Angeles (in Genome Biology), verhoogt de combinatie van fijn stof van dieselmotoren met een hoog cholesterolgehalte sterk de kans op aderverkalking en op een hartaanval of een beroerte. De impact van fijn stof en cholesterol samen was groter dan het effect van beide elementen apart. Het fijn stof van dieselmotoren zou wanneer het ingeademd wordt kunnen leiden tot ontsteking van de bloedvaten en de bloedvaten worden harder waardoor ze minder kunnen uitzetten. Dit stimuleert de vorming van kalkplaques en verstoort de bloedstroom.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram