Gezonde voeding op het werk
nieuws
Wie voltijds werkt, verorbert een derde tot de helft van wat hij eet op het werk. Als een bedrijf geen evenwichtige voeding en bewegingsmogelijkheden aanbiedt, kùnnen werknemers moeilijker kiezen voor meer gezond eten. 34% van de werknemers zegt dat het moeilijk is gezond te eten op het werk, doordat ze afhankelijk zijn van het aanbod van een restaurant of kantine. Het Europese gemiddelde voor die inschatting ligt op 27%.
Uit een onderzoek in opdracht van de Vlaamse overheid blijkt dat maar weinig bedrijven investeren in gezonde voeding en bewegingsmogelijkheden voor hun werknemers. Bedrijven scoren 25% op voeding en 14,5 op lichaamsbeweging. Grote bedrijven doen beter dan kleine.
Het eetpatroon van de actieve bevolking verschilt nauwelijks van het eetpatroon van de bevolking in haar geheel. 20% van de Vlamingen eet niet met regelmaat. Vooral de beroepsactieve bevolking, in het bijzonder de 25-34-jarigen, slaat het ontbijt wel es over. Laaggeschoolden eten door de bank genomen ongezond. Ze eten te weinig fruit en groenten en te veel verzadigde vetten en dat maakt hen zelfs tot een risicogroep. Onderzoek wijst een verband uit tussen arbeidstijden en eetgewoonten. Werknemers in een ploegensysteem eten niet met regelmaat en worden ook vaak gestoord tijdens het eten. Mensen met nachtdienst slaan geregeld ontbijt én lunch over, hoofdzakelijk om na de dienst makkelijker te kunnen inslapen. Tegelijk drinken ze toch wel meer koffie, om alert te blijven. Soms is er ’s nachts alleen maar fast food en take-away-voeding beschikbaar. Allemaal niet zo gezond. Niet of slecht ontbijten, leidt tot een verminderde concentratie of een gevoel van slapte nog voor het middaguur. Mensen grijpen dan naar een zoete snack en die geeft wel even wat energie, maar doet ten gronde niets aan de vermoeidheid. Langdurig zittend of staand werken wordt eveneens als een risicofactor beschouwd. Hier zit een uitgesproken incentive voor de werkgever: werknemers die niet evenwichtig eten zijn minder productief. Daar komen nog vrij alarmerende cijfers bovenop: de gemiddelde Vlaming is te dik, meer dan een vierde heeft overgewicht (BMI tussen 25 en 30), 13 % is zelfs zwaarlijvig. Overgewicht leidt tot ziekte en vroegtijdig overlijden. De combinatie van onevenwichtige voeding en een inactieve levensstijl is verantwoordelijk voor ruim 30% van het aantal kankers.
De Vlaamse regering geeft bijna een half miljoen euro aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) om daar verandering in te brengen. Het project is onderdeel van het Vlaams actieplan voeding en beweging.
De doelstellingen van het VIGeZ-project zijn de volgende:
• een evenwichtig aanbod van maaltijdleveranciers aan bedrijven, o.m. door in overleg met de leveranciers samengestelde aanbevelingen
• bedrijven overtuigen van de noodzaak van evenwichtige voeding en lichaamsbeweging in het bedrijf, door een communicatieplan over bedrijfsbelang en mini-events
• bedrijven verbeteren hun voedingsaanbod op basis van gespecialiseerd advies en maken er een issue van in hun aankoopbeleid
• werknemers worden gestimuleerd om op het werk voor gezonde voeding te kiezen
• bedrijven verbeteren stimuleren laagdrempelige vormen van lichaamsbeweging op en naast het werk
Het project richt zich tot ondernemingen in de federatie van de technologische industrie, met 1225 bedrijven en meer dan 150.000 werknemers.