Stoma - uitleg
reserve
Colostoma
Een colostoma is een stoma die is aangesloten op de dikke darm, het zogenaamde 'lage stoma'. Een gedeelte van de dikke darm is weggenomen, onder andere bijvoorbeeld als gevolg van kanker of een darmziekte. Afhankelijk van de lengte van het gedeelte van de dikke darm dat is weggenomen, zal de ontlasting meer of minder vast zijn. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje dat rond de stoma op de buik wordt geplakt.
Ileostoma
Een ileostoma is een stoma van de dunne darm, het zogenaamde 'hoge stoma'. De dikke darm is weggenomen of buiten gebruik gesteld. De dikke darm onttrekt vocht aan de ontlasting. Omdat dit nu niet meer gebeurt zal de ontlasting veelal vloeibaar zijn, ook wordt de ontlasting constant afgescheiden. Daarom wordt de ontlasting opgevangen in een zakje dat (in tegenstelling tot een colostoma) regelmatig kan geledigd worden zonder het iedere maal te vervangen.
Soms wordt een continent ileostoma aangelegd. In het lichaam wordt van het laatste gedeelte van de dunne darm een reservoir gemaakt. Opvangapparatuur buiten het lichaam is hierdoor niet meer nodig. Met een catheter wordt het reservoir regelmatig geleegd. Het reservoir loopt niet vanzelf leeg, bij de uitgang van het reservoir is een klepmechanisme aangebracht. Tevens kan een ileo anale anastomose worden aangelegd. Hierbij wordt de dunne darm rechtstreeks op de anus aangesloten.
Lees ook: Mijn verhaal: leven met een stoma bij ziekte van Crohn