- dossierDiabetes- en afslankmedicijn Mounjaro: meer gewichtsverlies dan Ozempic
- dossierInsulineresistentie: symptomen en hoe omkeren?
- nieuwsDeze 3 eetgewoonten zijn grootste oorzaken van diabetes type 2
- dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
- dossierIs een navelstreng rond de hals gevaarlijk?
Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert preventieproject voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes
nieuws
De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw lanceert vanaf 1 oktober samen met de Vlaamse overheid het preventieproject Zoet Zwanger, waarin zwangerschapsdiabetes centraal staat.
“Zwangerschapsdiabetes” betekent dat tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloed-glucosewaarden worden vastgesteld. Overgewicht, leeftijd en erfelijkheid zijn factoren die hierin meespelen. Zwangerschapsdiabetes wordt meestal opgespoord tussen 24 en 28 weken van de zwangerschap. De behandeling van zwangerschapsdiabetes is gebaseerd op een gezonde en evenwichtige voeding maar soms is ook insuline nodig om de bloedglucose onder controle te houden. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes worden intensief opgevolgd omdat men zo problemen bij de geboorte kan beperken. Vrij snel na de bevalling worden de bloedglucosewaarden in 9 op de 10 gevallen weer normaal. Toch is zwangerschapsdiabetes een belangrijk alarmsignaal van het lichaam. Deze vrouwen hebben een uitzonderlijk hoog diabetesrisico dat na de bevalling regelmatige opvolging vraagt.
Zwangerschapsdiabetes wordt jaarlijks vastgesteld bij meer dan 1 op 50 zwangerschappen in Vlaanderen. De behandeling van zwangerschapsdiabetes voorkomt geboorteverwikkelingen die kunnen ontstaan bij onbehandelde zwangerschapsdiabetes.
Het verdwijnt meestal onmiddellijk na de bevalling maar kan daarna weer de kop opsteken onder de vorm van type 2 diabetes. Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt namelijk al in de eerste 5 à 10 jaar na de bevalling blijvende diabetes. Deze vrouwen vormen zo een unieke, gemakkelijk te identificeren doelgroep voor preventie en vroegdiagnose van diabetes na de bevalling. Toch ontbreekt deze noodzakelijke opvolging na de bevalling veel te vaak.
Slechts weinig vrouwen met zwangerschapsdiabetes laten zich na de bevalling verder opvolgen omwille van hun diabetesrisico.
Een eenvoudig systeem met herinneringsbrieven kan de diabetesscreening na zwangerschapsdiabetes sterk verbeteren (tot 4 keer meer screening).
De Vlaamse Diabetes Vereniging wil hier iets aan veranderen en lanceert daarom het project Zoet Zwanger. Het project Zoet Zwanger wil vrouwen met zwangerschapsdiabetes en hun zorgverleners meer bewust maken van het sterk verhoogde diabetesrisico maar vooral, het nut van een gezonde levensstijl en een jaarlijkse bloedglucosescreening bij de huisarts. Naast een uitgebreide informatiecampagne, biedt het project een vrijwillige registratie voor vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad. Dit moet hen helpen de nodige stappen te zetten na hun bevalling, om diabetes te voorkomen en vroegtijdig op te sporen.
Meer info: www.zoetzwanger.be
Lees ook: Wat is zwangerschapsdiabetes?