Hoge Gezondheidsraad raadt babyzwemmen in zwembaden af
nieuws
Baby’s tot de leeftijd van 12 maanden gaan beter niet zwemmen in de huidige Belgische zwembaden omdat de voordelen niet opwegen tegen de mogelijke nadelen. Dat zegt de Hoge gezondheidsraad in een nieuw advies. Voor kinderen vanaf 1 jaar wordt zwemmen wél aangeraden.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad moet babyzwemmen (van 0 tot 12 maanden) afgeraden worden in de omstandigheden die thans in de Belgische zwembaden heersen.
Hoewel deze activiteit een complete vorm van lichaamsbeweging biedt en het een aantal potentiële psychologische voordelen met zich mee brengt i.v.m. de band tussen de baby en zijn ouders, moet ook rekening worden gehouden met de volgende feiten:
• Voor kinderen van deze leeftijd bieden zwembaden geen echt voordeel, aangezien de coördinatievaardigheden van de ledematen niet vóór de leeftijd van 3-4 jaar worden verworven;
• Baby’s zijn een kwetsbare groep zijn (meer vatbaar voor
infecties, hyperreactieve slijmvliezen, immature longen, enz.), in het bijzonder in geval van erfelijke aandoeningen, atopische ouders of otitis;
• Zwembaden voor baby’s hebben vaak een relatief hoge water- en luchttemperatuur wat de groei van micro-organismes bevordert;
• Baby zwemmen wordt vaak georganiseerd in publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die niet systematisch gecontroleerd of geïnspecteerd worden;
• De voordelen van de fysieke beweging en een band met de ouders ook via andere activiteiten kunnen bekomen worden, zoals bij het nemen van een bad thuis.
Bij kinderen vanaf 1 jaar wordt zwemmen wél aangeraden, zelfs in geval van astma. Voor deze groep wegen de voordelen van zwemmen (in goede hygiënische omstandigheden in gecontroleerde zwembaden) sterker door dan de risico’s van chloor en bijproducten.
Infectie en chloor
Infectie is het belangrijkste gezondheidsrisico bij zwemmen in zwembaden. In de meeste zwembaden in België worden chloorbevattende desinfectanten gebruikt. Deze laatste worden omgezet in bijprodukten die mogelijk giftig kunnen zijn, afhankelijk van de concentratie. Organisch materiaal (zweet, urine, etc.) speelt een belangrijke rol bij het vormen van deze giftige bijproducten.
Volgens de Hoge Gezondheidsraad bestaat er momenteel nog geen valabel alternatief voor chloor.
Aangepaste en eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunnen het potentiële risico verminderen. Badgasten kunnen door de onderstaande regels te volgen het gevaar op besmetting verminderen:
• niet zwemmen wanneer je diarree hebt;
• vermijden van het inslikken van zwembadwater;
• jezelf en je kinderen douchen met water en zeep vooraleer het zwembad te betreden;
• je handen wassen met water en zeep na het gebruik van de toiletten en het vervangen van luiers van kinderen;
• naar de toiletten gaan om luiers te vervangen of wanneer kinderen hun behoefte moeten doen. Het is uiteraard noodzakelijk dat de nodige faciliteiten hiervoor aanwezig zijn.
Zowel de kwaliteit van de lucht als het water moeten gecontroleerd en geïnspecteerd worden. Dit geldt zeker en vast voor publiek toegankelijke zwembaden in privé-eigendom die bezocht worden door kleine kinderen. Actueel zijn er geen standaardregels die gelden voor heel België.