Gerelateerde artikels
Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?
nieuws
Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison hebben ontdekt dat het H5N1-virus, beter bekend als vogelgriep, muizen en fretten ziek kan maken wanneer ze in contact komen met besmette koemelk. Deze bevindingen, gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Nature op 8 juli, werpen nieuw licht op hoe het vogelgriepvirus zich verspreidt en wat de risico’s zijn voor mensen.
Vogelgriep door voeding: rauwe melk en vlees
De onderzoekers ontdekten dat muizen zelfs door het drinken van kleine hoeveelheden besmette rauwe melk ziek kunnen worden. Dit wijst op een reëel risico voor mensen die in aanraking komen met rauwe melk, vooral in sectoren waar met melkvee wordt gewerkt. Het consumeren van ongepasteuriseerde melk die besmet is met het H5N1-virus kan een directe blootstelling aan het virus veroorzaken.
Het team ontdekte daarnaast ook dat het virus in staat was om via besmette melk van moeder op jongen overgedragen te worden. Dat bewijst nogmaals hoe belangrijk het is om vlees voldoende te garen voor consumptie.
Lees ook: Vogelgriep: wat zijn de symptomen?
Kan vogelgriep zich via de lucht verspreiden?
Het onderzoeksteam testte ook of het H5N1-virus zich via de lucht kon verspreiden onder fretten. Fretten worden vaak gebruikt als model om te onderzoeken hoe virussen zich onder mensen kunnen verspreiden, omdat hun ademhalingssymptomen vergelijkbaar zijn met die van mensen bij griep. Voor deze studie plaatsten ze geïnfecteerde fretten in de buurt van niet-geïnfecteerde fretten zonder direct contact. Gedurende het experiment werd geen van de vier blootgestelde fretten ziek, en er werd geen virus bij hen aangetroffen. Echter, één fret produceerde antilichamen tegen het H5N1-virus. Yoshihiro Kawaoka, hoogleraar pathobiologische wetenschappen en hoofdauteur van de studie: "Het feit dat er antilichamen werden aangetroffen, toont aan dat het virus zich toch via de lucht kan verspreiden, weliswaar in beperkte mate."
Vogelgriep: kan het H5N1-virus muteren en gevaarlijk worden voor de mens?
Een van de zorgwekkende bevindingen van het onderzoek was dat het H5N1-virus zich kan binden aan zowel vogel- als menselijke influenzareceptoren. Dit betekent dat het virus zich kan aanpassen aan menselijke gastheren, wat een potentieel risico vormt voor de toekomst. Hoewel er tot nu toe slechts een beperkt aantal H5N1-gevallen bij mensen zijn gemeld, suggereert dit dat het virus in staat zou kunnen zijn om mutaties te ondergaan die de overdracht tussen mensen vergemakkelijken. Het virus nauwlettend blijven volgen en inperken, is dus cruciaal voor de volksgezondheid.
Lees ook: Moet je kip afspoelen met water voor het koken?
Besluit Hoewel het H5N1-virus momenteel een beperkt risico vormt voor mensen, vooral wat betreft luchttransmissie, blijft het toch belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van rauwe melk en mogelijk besmette vleesproducten. Gezondheidsautoriteiten raden dan ook aan om altijd gepasteuriseerde melk te consumeren en vlees grondig te garen om eventuele risico’s op besmetting met virussen zoals H5N1 te minimaliseren. Wetenschappers blijven het vogelgriepvirus in elk geval bestuderen om ervoor te zorgen dat we voorbereid zijn op eventuele toekomstige mutaties ervan. |
Bronnen:
https://scitechdaily.com
https://www.nih.gov
https://www.fda.gov
auteur:
Sofie Van Rossom,
gezondheidsjournalist