Hoe gezond is een airfryer?
dossier
Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?
Koken met airfryer
Lees ook: Zijn ovenbereide frietjes gezonder dan gefrituurde?
Airfryer beter dan friteuse
- Het gebruik van een airfryer zou het vetgehalte in je voeding met wel 75% verminderen. Dat komt omdat airfryers aanzienlijk minder vet nodig hebben dan traditionele friteuses: slechts één eetlepel (15 ml) in tegenstelling tot drie kopjes (750 ml). Het eindproduct in een airfryer bevat dus aanzienlijk minder vet, maar een vergelijkbare kleur en vochtgehalte.
- Overschakelen op een airfryer kan helpen bij gewichtsverlies. Gefrituurde producten bevatten namelijk niet alleen meer vet, maar ook meer calorieën, waardoor je toeneemt in gewicht. Met negen calorieën per gram bevat voedingsvet meer dan twee keer zoveel calorieën per gram als andere macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten.
- Airfryers zijn ook tijdsefficiënt. Een kipfilet kan je sneller bakken in een airfryer dan in de oven, en het is meestal makkelijker schoon te maken. Je huis zal bovendien niet urenlang naar gefrituurd voedsel ruiken.
- Een ander voordeel: voor kieskeurige groente-eters is airfryen een gemakkelijke manier om groenten knapperig en lekkerder te maken.
Lees ook: Bakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?
Airfryer: schadelijke stoffen
Tijdens het frituren worden er potentieel gevaarlijke verbindingen zoals acrylamide gevormd, een stof die sinds 2002 door de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ werd geklasseerd. Door een airfryer te gebruiken in plaats van een friteuse, kan je het acrylamidegehalte tot 90% verlagen.
Lees ook: Is een airfryer kankerverwekkend?
Airfryer of oven: wat is beter?
Airfryers vereisen vaak minder olie dan traditionele ovens, wat kan leiden tot gerechten met minder calorieën en vet. Wat acrylamide betreft: zowel de airfryer als de oven kunnen acrylamide produceren, maar de airfryer kan echter sneller een knapperige textuur bereiken op lagere temperaturen, wat mogelijk helpt bij het verminderen van acrylamidevorming.
Lees ook: Acrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?