Hoe gezond is een airfryer?

dossier

Airfryers worden als zoete broodjes verkocht. Je kan er voedsel in frituren, grillen of bakken. Hoewel niet iedereen dol is op de smaak van frietjes uit de airfryer, zou het een gezond alternatief zijn voor gefrituurd voedsel, dankzij het lagere gehalte aan vet en calorieën. Klopt dat ook?

Lees ook: Waarom kan de ene persoon makkelijker vet verbranden dan de andere?

Koken met airfryer

123-voed-vet-kroket-06-15.jpg
Een airfryer is in feite een soort convectieoven. Je kan er meer dingen in klaarmaken dan enkel frietjes. Ook groenten en vlees lenen zich perfect voor bereiding in een airfryer. In het toestel circuleert hete lucht rond het voedsel, zodat een krokante buitenkant wordt gevormd. In plaats van het voedsel volledig onder te dompelen in olie, heb je bij een airfryer slechts een eetlepel olie nodig om een vergelijkbare smaak en textuur te krijgen als bij gefrituurd voedsel.

Lees ook: Zijn ovenbereide frietjes gezonder dan gefrituurde?

Airfryer beter dan friteuse

  • Het gebruik van een airfryer zou het vetgehalte in je voeding met wel 75% verminderen. Dat komt omdat airfryers aanzienlijk minder vet nodig hebben dan traditionele friteuses: slechts één eetlepel (15 ml) in tegenstelling tot drie kopjes (750 ml). Het eindproduct in een airfryer bevat dus aanzienlijk minder vet, maar een vergelijkbare kleur en vochtgehalte.
  • Overschakelen op een airfryer kan helpen bij gewichtsverlies. Gefrituurde producten bevatten namelijk niet alleen meer vet, maar ook meer calorieën, waardoor je toeneemt in gewicht. Met negen calorieën per gram bevat voedingsvet meer dan twee keer zoveel calorieën per gram als andere macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten.
  • Airfryers zijn ook tijdsefficiënt. Een kipfilet kan je sneller bakken in een airfryer dan in de oven, en het is meestal makkelijker schoon te maken. Je huis zal bovendien niet urenlang naar gefrituurd voedsel ruiken.
  • Een ander voordeel: voor kieskeurige groente-eters is airfryen een gemakkelijke manier om groenten knapperig en lekkerder te maken.

Lees ook: Bakken en frituren: hoe vorming van acrylamide verminderen?

Airfryer: schadelijke stoffen

Tijdens het frituren worden er potentieel gevaarlijke verbindingen zoals acrylamide gevormd, een stof die sinds 2002 door de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ werd geklasseerd. Door een airfryer te gebruiken in plaats van een friteuse, kan je het acrylamidegehalte tot 90% verlagen.

Al is het dus in geringere mate, toch wordt er nog een bepaalde hoeveelheid acrylamide gevormd tijdens het verhittingsproces dat plaatsvindt bij airfryen. Ook andere schadelijke verbindingen komen vrij, bijvoorbeeld aldehyden, heterocyclische amines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze stoffen kunnen eveneens je risico op kanker verhogen.

Lees ook: Is een airfryer kankerverwekkend?

Airfryer of oven: wat is beter?

Airfryers vereisen vaak minder olie dan traditionele ovens, wat kan leiden tot gerechten met minder calorieën en vet. Wat acrylamide betreft: zowel de airfryer als de oven kunnen acrylamide produceren, maar de airfryer kan echter sneller een knapperige textuur bereiken op lagere temperaturen, wat mogelijk helpt bij het verminderen van acrylamidevorming. 

Het gezondheidseffect hangt vooral af van het soort voedsel dat je bereidt. Beide zijn alleszins wel gezondere alternatieven voor frituren.

Lees ook: Acrylamide: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

Bronnen:
https://www.health.belgium.be
https://radio2.be
https://www.healthline.com
https://health.clevelandclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram