Hoe gezond is mozzarella?

dossier

Mozzarella is een zachte, witte kaas, bekend om zijn milde, licht pittige smaak en rekbare textuur.  De kaas wordt gebruikt in verschillende gerechten, zoals pizza's, salades en sandwiches. Maar hoe gezond is mozzarella?

Lees ook: Salade van mozzarella, kerstomaatjes en avocado

Mozzarella kaas dateert uit de 16e eeuw in Zuid-Italië, waar het voor het eerst werd gemaakt van buffelmelk. De naam "mozzarella" komt van het Italiaanse werkwoord "mozzare", wat "snijden" betekent, verwijzend naar het proces van het vormen van de kaas. Vandaag de dag wordt mozzarella wereldwijd geproduceerd, maar het merendeel wordt gemaakt van koemelk.

Voedingswaarde mozzarella

28 gram volvette mozzarella bevat:

Calorieën: 85
Eiwit: 6 g
Vet: 6 g
Koolhydraten: 1 g
Natrium: 6% van de dagelijkse hoeveelheid 
Calcium: 11% van de dagelijkse hoeveelheid

Is mozzarella gezond?

Getty_mozzarella_2024.jpg

© Getty Images

Mozzarella wordt beschouwd als een gezondere kaas vanwege het lagere vet- en caloriegehalte vergeleken met andere kazen. Het is ook een goede bron van eiwitten, calcium en andere essentiële voedingsstoffen, waardoor het een voedzame aanvulling is op een evenwichtig dieet.





Mozzarella biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder:

  • Ondersteunt de gezondheid van de botten: Mozarella is rijk aan calcium en draagt zo bij tot het behoud van sterke botten en het voorkomen van osteoporose.
  • Bevordert spiergroei: hoogwaardige eiwitten in mozzarella kaas helpen bij spierherstel en -groei.
  • Verbetert het immuunsysteem: mozzarella bevat zink, wat een gezond immuunsysteem helpt ondersteunen.
  • Verbetert de gezondheid van het hart: mozzarella levert gezonde vetten die kunnen helpen het cholesterol te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.
  • Ondersteunt een gezonde huid: Vitamine A in mozzarella draagt bij aan een gezonde huid en een gezond gezichtsvermogen.
  • Geeft energie: B-vitaminen in mozzarella helpen om voedsel om te zetten in energie, zodat je de hele dag van energie blijft voorzien.

Lees ook: Is gesmolten kaas ongezonder?

Probiotica in mozzarella

Mozzarella bevat bacteriën die fungeren als probiotica, waaronder stammen van Lactobacillus casei en Lactobacillus fermentum. Onderzoeken bij zowel dieren als mensen suggereren dat deze probiotica de spijsvertering bevordert, de darmgezondheid verbetert, de immuniteit versterkt en ontstekingen vermindert. Meer onderzoek is echter nodig om de effecten te bevestigen.

Lees ook: Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?

Hoe wordt mozzarella gemaakt?

Mozzarella wordt gemaakt van koemelk of buffelmelk, de laatste staat bekend als "mozzarella di bufala" of buffelmozzarella. Stremsel en zuursel wordt toegevoegd aan verhitte melk, waarna de wrongel wordt gescheiden, verhit en uitgerekt om de kenmerkende elastische textuur te creëren. De kaas wordt in ballen of blokken gevormd en afgekoeld in een pekeloplossing.

Lees ook: Hoe gezond is feta?

Verschil mozzarella en burrata

Burrata is eigenlijk mozzarella gevuld met een romig mengsel genaamd stracciatella, dat wordt gemaakt door mozzarella uit te rekken en te weken in room. Dat maakt burrata zachter, romiger en smaakvoller dan mozzarella.
Daarnaast liggen de roots van mozzarella in Campania (de regio waar Napels ligt), terwijl burrata meer recentelijk is ontstaan in Puglia (de hak van Italië). 

Lees ook: Recept: frisse bruschetta's met mozzarella en citroenyoghurt

Verschil goedkope en dure mozzarella

Buffelmozzarella staat erom bekend romiger en voller van smaak te zijn dan koemelkmozzarella. De kleur is ook enigszins anders. Buffelmozzarella wordt als een delicatesse beschouwd en is dus een stuk duurder dan de variant met koemelk. 
Hoewel de smaak van buffel- en koemelkmozzarella kan verschillen, moet de structuur van beiden hoe dan ook zacht en romig zijn. Een goede mozzarella begint te lekken als je erop duwt. Hij mag nooit hard zijn. Is dat wel zo, dan heb je waarschijnlijk een goedkoper, minderwaardig product gekocht.
Er is tegenwoordig ook lightmozzarella op de markt. Deze kaas wordt ook gemaakt op basis van gewone koemelk, maar bevat ongeveer de helft zoveel vetten als de traditionele variant, namelijk zo'n 9 gram per 100 gram. Dat is vooral te wijten aan de keuze voor halfvolle melk.

Hoe moet je mozzarella bewaren?

Om de versheid en kwaliteit te behouden, moet mozzarella in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking of in plasticfolie. Verse mozzarella moet in de vloeistof of pekel bewaard worden om de zachte textuur te behouden. Goed bewaard is mozzarella tot twee weken houdbaar in de koelkast.

Kan je mozzarella invriezen?

Verse mozzarella kan je niet invriezen, bewerkte mozzarella wel. Doe dat echter niet langer dan zes maanden, want dan zal de kaas kruimelig worden en vocht verliezen bij het ontdooien. Laat de mozzarella langzaam ontdooien in de koelkast. Zo kan de kaas het vocht opnieuw absorberen. Ontdooide mozzarella gebruik je het best alleen in warme gerechten waarbij de kaas smelt. Ligt je mozzarella al wat langer in de koelkast en heeft hij het einde van zijn houdbaarheidsdatum bereikt, dan gebruik je hem beter in warme gerechten in plaats van hem nog vers te eten.

Lees ook: Mag je nog melkproducten gebruiken als je lactose-intolerant bent?

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.huffpost.com
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://simoneskitchen.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram