Wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica?
boeken-interviews
Prebiotica zijn stoffen die de groei van probiotica in het lichaam bevorderen. Je krijgt ze binnen door het eten van groente, fruit, brood, graanproducten en peulvruchten. Maar wat is het verschil tussen probiotica en postbiotica? We vroegen het aan Dr. Kim De Paepe, postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Microbiële Ecologie en Technologie aan UGent.
Lees ook: Postbiotica als wapen tegen darmkanker en andere beschavingsziektes
Doelbewust afgedode microbiële preparaten
“Probiotica moeten per definitie een voldoende grote hoeveelheid levende micro-organismen bevatten op het moment van consumptie. Het in leven houden van probiotica tijdens het productieproces en de stockage is een uitdaging aangezien bacteriën een korte levensduur hebben en gevoelig zijn aan bijvoorbeeld zuurstof en hitte. In dit opzicht is het gebruik van doelbewust afgedode microbiële preparaten die celcomponenten en metabolieten bevatten veel eenvoudiger aangezien deze inherent stabiel zijn.”
Lees ook: Wat kunnen postbiotica doen voor onze gezondheid?
Startercultuur
“Dergelijke postbiotica zijn van nature aanwezig in een aantal traditioneel gefermenteerde voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan zuurdesembrood of sojasaus. Hierbij wordt gewerkt met een ongedefinieerde, gemengde microbiële startercultuur. Echter, in de definitie van postbiotica is het karakteriseren van de startercultuur en aantonen van de gezondheidsbevorderende effecten in de doelpopulatie opgenomen omdat dit een gestandaardiseerde productformulatie toelaat met een gegarandeerde werking. Dit is een absolute vereiste om een wettelijk kader te scheppen voor de commercialisatie van postbiotica.”
Lees ook: Kan prebiotica het mentale welzijn verbeteren?
Minder bezorgdheden rond veiligheid
“De tot dusver gekende probiotica bestaan hoofdzakelijk uit melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillen, Lactococcen en Bifidobacteriën, geformuleerd als zuivelproducten. Hoewel er aan de definitie van probiotica geen voorwaarde omtrent het werkingsmechanisme of de soort van bacteriën verbonden is, blijkt een bredere invulling van het begrip ‘probiotica’ in de praktijk moeilijk omdat ‘nieuwe’ soorten onder de strengere Novel Foods regelgeving worden beoordeeld. Aangezien postbiotica geïnactiveerde micro-organismen betreffen, stellen zich minder bezorgdheden rond veiligheid want de dode micro-organismen zijn niet in staat te vermenigvuldigen en infecties te veroorzaken in ons lichaam, wat perspectieven biedt voor de toepassing van een uitgebreider scala aan micro-organismen met diverse gezondheidsbevorderende eigenschappen.”
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: december 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.